Waarom Sandra Collin jouw ideale (online) ademcoach is

Adem door je neus

Ademcoaching, wat is dat? Dat lees je hier! Keuze Vrij Bij Mij is ooit begonnen met Adem Vrij Bij Mij. Daarom spreken we ademcoach Sandra Collin op een mooie zomerse dag. Sandra sluit aan vanuit Oosterhout, wij vanuit Den Haag.

Volgens Sandra is op de juiste manier ademen ontzettend belangrijk. Dat was het altijd al, maar nu al helemaal. De afgelopen jaren hoorde je overal over een virus, niet vrij mogen ademen en het moeten dragen van een mondkapje. Gelukkig vind je op Keuze Vrij Bij Mij nu zelfs ademcoaches! Sandra Collin is ademcoach en een bijzondere ondernemer met een visie. Direct bij de start van dit interview hebben we een leuke klik met Sandra en springen we de diepte in van het ademen, Keuze Vrij Bij Mij en allerlei bruikbare tips die zij voor jou heeft om beter te ademhalen. Lees verder om te weten te komen wat je hier vandaag al aan kunt doen en waarom dit zo goed is voor je gezondheid.

Kunnen mensen bij jou online ademcoaching volgen?

“Ja dat kan zeker online. Ik observeer tijdens een afspraak hoe je ademt, hoe de romp beweegt, of de ribben uitzetten bij een inademing. Dat is natuurlijk heel goed te zien tijdens een live ontmoeting, en het is zeker ook mogelijk met Zoom. Ik start meestal met een uitgebreide intake waarin ik alles wat met de adem te maken heeft in kaart breng. Een adem check is wat dat betreft ook goed online te doen.”

“Ademen is het beste medicijn tegen stress.”

Wat is ademen eigenlijk?

“We kunnen zo’n 3 weken zonder voeding, 3 dagen zonder water en maar 3 minuten zonder adem. Dus de adem is essentieel, we kunnen niet zonder. Met een eerste inademing start ons leven op aarde, en met een laatste uitademing is het voorbij. We zijn er meestal niet van bewust hoe we in de tijd daartussen ademen. Gelukkig doen we het helemaal automatisch. De ademhaling is een cyclus van 4 periodes: inademing, pauze, uitademing, pauze. De pauze na de uitademing geeft aan of iemand gespannen is. Iemand die snel en gejaagd ademt, heeft die pauze niet of nauwelijks. Hoog ademen, te veel of door de mond, verhindert o.a. dat zuurstof aankomt in je hersenen. Mogelijk gevolg, concentratieproblemen en brain fog. Jouw ideale ademhaling is licht (niet te veel), langzaam en laag (naar de buik). Zo zorgt de ademhaling dat de zuurstof naar alle cellen in ons lichaam wordt getransporteerd. En met die rustige ademhaling vermindert je stress die meestal de oorzaak is van tal van klachten.

Buteyko was een Russische arts en fysioloog die een grote ontdekking deed! Hij had last van hoge bloeddruk, hoofdpijn, pijn in maag- en hartstreek. Medicijnen hielpen hem niet. Hij was 29 en had volgens artsen nog een jaar te leven. Hij ontdekte dat hij zijn hoge bloeddruk kon normaliseren door rustig en minder te ademen. Hij merkte dat de ongezondste patiënten in het ziekenhuis te veel ademen. Veel mensen raken in paniek van hoog en veel ademen en dit leidt tot hyperventileren. Hij ontdekte dat overademen de systemen in ons lichaam belast, en was overtuigd dat overademen niet het gevolg maar de oorzaak is van zo’n 150 ziekten (allergieën, longemfyseem, hoge bloeddruk, hooikoorts, spastische darmen, angst en paniekaanvallen, slaapproblemen). Het meest bekend werd Buteyko met zijn methode doordat hij astmapatiënten deels of soms helemaal van de medicatie af kon helpen. Dit kost overigens wel tijd en inzet.

Sandra met kids

Kinderen die vaak neusverkouden zijn, ademen daardoor veelal door hun mond. Ze kunnen dan de gewoonte ontwikkelen om alleen door de mond te ademen. Dat is niet goed voor de ontwikkeling van hun luchtwegen en het gezicht. Ze kunnen dan op jonge leeftijd al gaan snurken en concentratie op school kan lastig worden. Indianen duwen bij baby’s steeds weer de lippen op elkaar, zodat ze al op jonge leeftijd leren om door de neus te blijven ademen!”

Wat is een passie van jou?

“Ik wil de kennis rondom ademhaling op basisscholen verspreiden. Zo heb ik recent yoga- en adem les gegeven op een basisschool. Ik vroeg de leerlingen welke manieren van ademen ze kennen en ik liet ze nadenken hoe dieren ademen. Behalve de hond, ademen alle dieren door hun neus. Ik vroeg deze jonge kinderen ‘adem eens drie keer flink door je mond, wat merk je dan?’ Reacties van de leerlingen: ‘ik krijg een droge mond, mijn keel prikt, ik moet ervan hoesten, het voelt niet fijn.’ Zo leren kinderen al op jonge leeftijd dat de mond niet bedoeld is om door te ademen. Ze ervaren hoeveel prettiger het is om door de neus te ademen en, zie foto, hoe ze dan heerlijk kunnen ontspannen!

‘In door de neus, uit door de mond’ is ook een manier van ademen die niet per se gezond is. Wel beter natuurlijk dan in- en -uitademen door de mond. Als je door je neus ademt, filtert je neusholte allerlei schadelijke stoffen uit de lucht die je inademt. Denk maar aan de pollen wanneer je last hebt van hooikoorts. De neus maakt stikstofdioxide aan dat onze luchtwegen verwijdt en de virussen doodt. Je neus filtert de lucht niet alleen, maar maakt het ook warm en vochtig en zo arriveert de lucht in ideale conditie in je longen. Onze neus heeft 30 functies voor de ademhaling, onze mond niet één.”

Zijn er tips of oefeningen die je lezers zou willen geven?

“Allereerst: altijd in- en uitademen door de neus! Het kan dat je dat niet gewend bent en ademtekort voelt. Bouw het dan heel rustig op. Op de eerste plaats moet je bewust worden van je ademhaling en de neusademhaling inpassen in je leven. Een makkelijke manier is om een nieuw op te bouwen gewoonte als het ware vast te plakken aan een bestaande gewoonte. Iedereen loopt een aantal keer per dag naar de koffiemachine en naar het toilet. Je kunt op dat moment jezelf eraan herinneren door je neus te ademen. Nogmaals, een goede ademhaling is (misschien nog beter te onthouden in het Engels) LSD: Light (licht), Slow (langzaam) en Deep (laag). Als dat je lukt, is dat al een hele mooie eerste stap. Ik geef je nog een paar tips:

  • Wanneer je veelal door je mond ademt dan kan het zijn dat je neus niet meer optimaal functioneert. Er is gelukkig een mooie oefening om je neus te deblokkeren die in bijna alle gevallen werkt!

  • Maak ook tijdens sporten je mond dicht en adem zo goed en lang als het lukt door je neus. Op den duur gaat het sporten makkelijker! Het voordeel is dat je dan sneller herstelt van het sporten, minder uitdroogt en minder verzuring hebt van je spieren. In plaats van afgepeigerd, voel je je een stuk fitter tijdens en na het sporten. Wanneer je het door je neus niet redt en de neiging hebt weer door je mond te gaan ademen, kun je je tempo omlaag bijstellen zodat je door je neus kunt blijven ademen. Probeer het, je zult versteld staan!

  • In het boek ‘Het nieuwe ademen’ van James Nestor, een echte aanrader, staat een mooi verhaal hierover. Een Amerikaanse zwemcoach heeft in de jaren ‘70 een zwemploeg getraind in het minder ademen. Hij trainde zijn team om de adem 9 slagen lang in te houden. Hij geloofde dat de zwemmers na verloop van tijd hun zuurstof efficiënter zouden gebruiken en sneller zouden zwemmen. Op de Olympische Spelen in Montreal wonnen ze 35 medailles en braken wereldrecords. De beste prestatie in de geschiedenis.

  • Nog een tip! Wil je meer rust in je lijf en hoofd? Verleng je uitademing. Een beetje langer uitademen activeert het parasympatisch deel van je zenuwstelsel, het deel dat je laat ontspannen. Sluit je ogen maar en doe het een keer of 5.

  • Ten slotte is het ideaal als je zes ademhalingen hebt per minuut. Als je boven de 15 keer per minuut ademhaalt, zou ik een ademcoach raadplegen. Eigenlijk zou iedereen een keertje een adem check moeten doen, je wordt er zeker beter van! We staan namelijk sinds de komst van de mobiele telefoons altijd aan waardoor we minder makkelijk terug in de ontspanningsmodus komen. Reden waarom ik iedereen ook adviseer om elke dag 20 minuten de tijd te nemen om te liggen, in stilte, op je rug, in een donkere ruimte. Even twintig minuten helemaal niets. Daardoor kom je in een hele diepe ontspanning waardoor je lichaam kan herstellen.

Veel bedrijven in Japan stimuleren hun werknemers een powernap te doen tijdens hun werk daar dit tot betere prestaties leidt. Dat is ook nog een droom van mij: de kracht van adem en ontspanning bekender maken in het bedrijfsleven. Op dit moment werk ik ook bij een gezondheidscentrum in Oosterhout waar meerdere therapeuten werken. Nog niet iedereen had daar gehoord van ademtherapie, dus ik heb er gratis consults gegeven en de voordelen van de juiste ademhaling laten ervaren. Dat gaf veel inzicht en verwondering en het geeft aan hoeveel winst er nog te behalen is.

Overigens geef ik in dit interview veel tips. Wanneer je na het lezen van dit interview het idee hebt dat je ademhaling niet ideaal is, ga dan niet op eigen houtje aan de slag. Sowieso, zoek je het beste een ademcoach die je kan begeleiden, soms is één afspraak al genoeg om wijzer te worden. Natuurlijk ben je van harte welkom bij mij.”

“We eten niet alleen teveel, we ademen ook teveel.”

Mensen kunnen je vinden als coach op Keuze Vrij Bij Mij. Wat was voor jou reden je bij dit platform aan te sluiten?

“Oorspronkelijk heb ik me aangesloten bij, heel toepasselijk, Adem Vrij Bij Mij. Dat is nu samengegaan met Keuze Vrij Bij Mij. Ik draag deze laatste een warm hart toe, omdat ik vind dat we we mensen niet gedwongen moeten vaccineren. Eén van mijn zoons werd als baby erg ziek van (waarschijnlijk) de vaccinaties. Ik sprak destijds een arts die zich er niet mee kon verenigen dat baby’s in korte tijd zoveel vaccinaties krijgen. Toen ben ik anders gaan kijken naar de wereld. Dat waren voor mij toch tekenen dat er dingen niet helemaal kloppen. Mijn jongste zoon was 16 toen het virus de wereld kleiner maakte. Hij was net begonnen bij een sportclub en kon ongevaccineerd niet meer naar binnen. We zijn gaan kijken naar oplossingen, plekken waar hij welkom bleef. Zo zijn we bij Keuze Vrij Bij Mij terecht gekomen. Daarom wilde ik mijzelf hier als ondernemer ook bij aansluiten. Het is erg leuk om daar gelijkgestemden te ontmoeten.“

Is het thema van vaccinaties inmiddels op de achtergrond geraakt?

“Voor mij wel, ik geniet er nu van dat we meer terug zijn gegaan naar ‘normaal’. De grote tegenstellingen vallen even weg nu, ik vind het fijn dat het even niet meer allemaal zo ingewikkeld is.”

Herken je je in de kernwaarden van Keuze Vrij Bij Mij (Verbinding, Vertrouwen en Creativiteit)?

“Ja, prachtig. Vooral verbinding betekent veel voor mij. Ik heb een droom dat ik nog veel meer mensen verbind met elkaar. Ik las laatst weer over de blue zones waar mensen heel oud worden. Hun leefstijl? Veel in de natuur zijn, veel bewegen, weinig stress en in verbinding staan met elkaar is wat ze o.a. met elkaar gemeen hebben. Het lijkt me geweldig om samen te komen op natuurcampings, daar te bewegen, ademen, verbinden, mindful te wandelen, rust te vinden. Mensen daar tools mee te geven waarmee ze thuis ook heel makkelijk weer die rust kunnen ervaren, ook in de hectiek van het dagelijks leven. Als lezers van dit interview daar iets in zien of willen samenwerken hiervoor, laat het mij zeker even weten!”

Voeten in het zand

Wat is jouw hoop voor de toekomst?

“Vanuit mijn vak, is mijn hoop en missie: dat mensen van alle leeftijden weten dat neusademhaling het beste voor ze is. Ik hoop dat steeds meer mensen met een functionele ademhaling hun gezondheid zullen verbeteren. Niet voor niets zijn de US Navy Seals en ook al 60.000 medewerkers van de Nederlandse politie getraind op hun ademhaling. Mijn hoop voor de toekomst is natuurlijk dat corona verdwijnt en daarmee de angst en verdeeldheid. Overigens kun je angst en paniek verminderen door een rustige, verlengde uitademing! Ik hoop dat we hebben geleerd van de jaren die achter ons liggen en dat we meer rekening gaan houden met elkaar, en de verbinding weer makkelijker aangaan. Dat zou het mooiste zijn.” Sandra Collin - ademtherapeut, wandelcoach - Keuze Vrij Bij Mij

Staat jouw bedrijf ook voor keuzevrijheid? Laat het zien en..