Wat zijn de beste privacyvriendelijke cloudoplossingen?

What are the best privacy friendly cloudservices

In een wereld waar onze persoonlijke gegevens steeds vaker worden verzameld en gebruikt door grote techbedrijven, is het essentieel om te kiezen voor een cloudoplossing die privacy en beveiliging centraal stelt. Maar hoe weet je welke oplossing écht jouw gegevens beschermt? In dit artikel belichten we een aantal van de beste privacyvriendelijke cloudoplossingen en leggen we uit waarom ze een goed alternatief zijn voor commerciële cloudservices zoals Google Drive, Apple iCloud of Microsoft OneDrive.

Waar let je op bij het kiezen van een privacyvriendelijke cloudoplossing?

Bij het kiezen van een privacyvriendelijke cloudoplossing zijn er enkele belangrijke criteria waar je als gebruiker op dient te letten zodat je data veilig en privé blijft. Hier zijn de belangrijkste:

End-to-End encryptie. Jouw gegevens worden versleuteld vanaf het moment dat ze je apparaat verlaten totdat ze veilig op de server zijn opgeslagen. Dit voorkomt dat onbevoegden, zelfs als ze toegang krijgen tot de server, je gegevens kunnen lezen.

Datacentra en jurisdictie. De locatie waar de cloudprovider zijn servers heeft staan, bepaalt onder welke wetgeving jouw data valt.

Transparantie en privacybeleid. Het is cruciaal dat de cloudprovider duidelijk en eerlijk communiceert wat er met jouw data gebeurt. Een goed privacybeleid maakt het aannemelijker dat je gegevens niet zonder toestemming worden gedeeld of gebruikt.

Data-eigendom. Jij dient altijd eigenaar blijven van je data. De provider mag je gegevens niet zonder jouw toestemming gebruiken voor andere doeleinden.

Open source software. Open source biedt transparantie, omdat de broncode door iedereen kan worden gecontroleerd op veiligheids- en privacyproblemen. Dit geeft meer vertrouwen dan gesloten software.

Geen logbeleid. Een cloudprovider dient geen gebruikslogs bij te houden van je activiteiten. Dit verkleint de kans dat je gegevens in verkeerde handen vallen.

Mogelijkheden voor verhuizen data. Je dient eenvoudig in staat zijn om je data te exporteren en te verplaatsen naar een andere dienst zonder vast te zitten aan de provider.

Twee-factor authenticatie (2FA). Deze extra beveiligingslaag zorgt ervoor dat zelfs als je wachtwoord wordt gestolen, je account veilig blijft.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de nieuwe oplossing de functies en applicaties biedt die je nodig hebt. En dat je het eenvoudig kan gebruiken.


Nextcloud

Nextcloud werd in 2016 opgericht door Frank Karlitschek, een voormalig ownCloud-ontwikkelaar. Het platform heeft als doel individuen en bedrijven de controle over hun data terug te geven door een open-source en self-hosted cloudoplossing aan te bieden. Nextcloud streeft naar volledige gegevenssoevereiniteit, waarbij gebruikers zelf bepalen waar en hoe hun gegevens worden opgeslagen en beheerd.

Belangrijkste functies en applicaties

Nextcloud biedt uitgebreide functies zoals bestandsopslag en -synchronisatie, waarmee je documenten in real-time kunt bewerken via integraties zoals Collabora en OnlyOffice. Het platform ondersteunt ook kalender- en contactbeheer, en biedt video- en audiogesprekken via Nextcloud Talk. Daarnaast kun je to-do lijsten en taken beheren, en samenwerken in groepen. Het platform is sterk beveiligd met end-to-end encryptie en tweefactor-authenticatie (2FA).

Voordelen

Nextcloud biedt gebruikers volledige controle over hun data door hen de mogelijkheid te geven hun eigen server te hosten. Dit zorgt voor maximale privacy en flexibiliteit. Omdat het platform volledig open-source is, wordt het onderhouden door een grote gemeenschap, wat betekent dat je altijd toegang hebt tot de broncode en inzicht in hoe je gegevens worden verwerkt. Nextcloud biedt bovendien end-to-end encryptie, waardoor je gegevens veilig blijven, zelfs als iemand toegang krijgt tot de servers. Ook is het eenvoudig om gegevens van en naar Nextcloud te exporteren, wat je flexibiliteit biedt als je ooit zou willen overstappen naar een andere dienst.

Nadelen

Hoewel Nextcloud krachtige privacyfuncties biedt, vereist het wel wat technische kennis om zelf te hosten. Gebruikers die niet technisch onderlegd zijn, moeten mogelijk hulp inschakelen of gebruik maken van een hostingpartner. Daarnaast biedt Nextcloud standaard geen geïntegreerde office-suite zoals Google Docs; om documenten te kunnen bewerken, moeten integraties zoals Collabora en OnlyOffice handmatig worden geïnstalleerd.

In Nederland kan het bedrijf The Good Cloud een Nextcloud-omgeving voor je aanmaken.

Meer info


Murena Cloud

Murena is onderdeel van het /e/OS-project, een door Gaël Duval opgericht initiatief dat een volledig Google-vrije versie van Android aanbiedt. Murena Cloud maakt gebruik van de infrastructuur van Nextcloud, maar biedt daarnaast een geïntegreerd ecosysteem van applicaties waarin privacy vooropstaat. Hun missie is om een alternatief te bieden voor de Google- en Apple-dominantie in mobiele apparaten en cloudopslag.

Belangrijkste functies en applicaties

Murena Cloud biedt bestandsopslag en -synchronisatie, gebaseerd op Nextcloud. Het ondersteunt ook e-mail, kalender en contactbeheer, en maakt automatische back-ups van foto's en documenten. Een belangrijk kenmerk van Murena is de controle over de aangeboden applicaties, die specifiek worden geselecteerd en onderhouden met privacy en kwaliteit als prioriteit. Daarnaast is er volledige integratie met /e/OS, een privacygerichte Android-variant, zodat je het ook op je mobiel kunt gebruiken.

Voordelen

Murena Cloud biedt een sterke privacybescherming binnen een rijk ecosysteem van kwalitatieve applicaties die beschikbaar zijn in Murena Cloud. Omdat het gebaseerd is op Nextcloud, heeft het ook eenvoudige migratiemogelijkheden en tweefactor-authenticatie. Dit maakt het een uitstekende keuze voor gebruikers die zonder technische kennis een privacyvriendelijke oplossing zoeken.

Nadelen

Hoewel Murena geschikt is voor persoonlijk gebruik, biedt het minder functionaliteit voor zakelijke samenwerking in vergelijking met Nextcloud. Het mist geavanceerde tools zoals projectmanagement en videobellen, wat het minder geschikt maakt voor teams die intensief willen samenwerken.

Meer info


Proton Drive

Proton werd in 2014 opgericht in Zwitserland, oorspronkelijk als ProtonMail, een end-to-end versleutelde e-maildienst. Het bedrijf is ontstaan uit de behoefte aan privacy na de Snowden-onthullingen. Proton's missie is om gebruikers in staat te stellen hun gegevens te beschermen met een sterke focus op privacy, beveiliging en transparantie. Proton Drive is een uitbreiding van dit aanbod naar cloudopslag.

Belangrijkste functies en applicaties

Proton Drive biedt end-to-end versleutelde bestandsopslag en -deling, met integratie in het bredere Proton-ecosysteem, waaronder ProtonMail en ProtonVPN. Het biedt strikte privacybescherming dankzij de Zwitserse wetgeving, wat een extra laag bescherming biedt voor je gegevens.

Voordelen

Proton Drive biedt maximale privacybescherming dankzij de end-to-end encryptie die standaard is ingebouwd. Dit betekent dat niemand, zelfs Proton zelf, toegang heeft tot je gegevens zonder jouw toestemming. Proton is gevestigd in Zwitserland, een land dat bekend staat om zijn strenge privacywetten, wat zorgt voor een extra laag bescherming van je data. De integratie met ProtonMail en ProtonVPN maakt het gebruik van het hele Proton-ecosysteem eenvoudig, waardoor je verschillende privacyvriendelijke diensten kunt combineren om je digitale leven te beveiligen.

Nadelen

Hoewel Proton Drive uitstekende privacybescherming biedt, mist het enkele belangrijke functies zoals documentbewerking en samenwerkingstools. Dit maakt het minder geschikt voor online samenwerken. Ook is het moeilijker om je gegevens te exporteren in vergelijking met platforms zoals Nextcloud.

Meer info


ownCloud

ownCloud werd in 2010 opgericht door Frank Karlitschek met als missie om een open-source alternatief te bieden voor commerciële clouddiensten. ownCloud is ontworpen om bedrijven en individuen de mogelijkheid te geven om hun eigen cloudserver te hosten en zo volledige controle over hun gegevens te behouden. Het doel is om gebruikers de mogelijkheid te bieden hun gegevens te beheren op een veilige en flexibele manier.

Belangrijkste functies en applicaties

ownCloud biedt bestandsopslag en -synchronisatie met ondersteuning voor documentbewerking via integraties zoals Collabora en OnlyOffice. Het platform ondersteunt ook kalender- en contactbeheer, versiebeheer van bestanden en biedt uitgebreide toegangscontrole voor gebruikersrollen.

Voordelen

ownCloud biedt gebruikers volledige controle over hun data door self-hosting mogelijk te maken. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van een externe provider en zelf bepaalt waar je data wordt opgeslagen. Het open-source karakter van ownCloud zorgt ervoor dat je toegang hebt tot de broncode, waardoor je de werking van het platform volledig kunt begrijpen en aanpassen indien nodig. Daarnaast biedt ownCloud encryptieopties en uitgebreide samenwerkingstools, zoals versiebeheer en rolgebaseerde toegangscontrole, waardoor het geschikt is voor zowel individuen als bedrijven.

Nadelen

Voor niet-technische gebruikers kan ownCloud lastig zijn om in te stellen en te beheren. Het vereist meer configuratie dan sommige andere cloudoplossingen. Daarnaast is documentbewerking niet standaard ingebouwd en moeten integraties zoals OnlyOffice handmatig worden geïnstalleerd.

Meer info


Cozy Cloud

Cozy Cloud werd opgericht in Frankrijk en richt zich op individuen die hun persoonlijke data willen beheren op een privacyvriendelijke manier. Cozy biedt niet alleen bestandsopslag, maar ook tools om persoonlijke gegevens zoals bankinformatie en facturen te beheren. Hun missie is om een persoonlijke digitale ruimte te creëren waarin gebruikers volledige controle hebben over hun data, zonder afhankelijk te zijn van commerciële aanbieders.

Belangrijkste functies en applicaties

Cozy Cloud biedt bestandsopslag en -synchronisatie, samen met tools om persoonlijke gegevens zoals bankinformatie, facturen en verzekeringsdocumenten te beheren. Via het platform kunnen gegevens automatisch worden verzameld van externe bronnen. Daarnaast biedt Cozy tools voor wachtwoordbeheer en financiële overzichten. Cozy slaat gegevens op in Frankrijk.

Voordelen

Cozy Cloud is ideaal voor individuen die volledige controle over hun persoonlijke gegevens willen behouden. Het biedt een breed scala aan tools waarmee je niet alleen bestanden kunt opslaan, maar ook persoonlijke informatie zoals bankgegevens en facturen kunt beheren. Omdat het platform volledig open-source is, is er volledige transparantie over hoe je gegevens worden verwerkt en beveiligd.

Nadelen

Hoewel Cozy Cloud uitstekend geschikt is voor persoonlijk gebruik, mist het enkele functies die nodig zijn voor zakelijke samenwerking. Het biedt bijvoorbeeld geen geavanceerde tools voor teamsamenwerking of videoconferenties, wat het minder geschikt maakt voor zakelijke gebruikers of teams die intensief willen samenwerken.

Meer info


CryptPad

CryptPad werd in 2014 gelanceerd door XWiki, een bedrijf dat zich richt op open-source software. Het platform biedt end-to-end versleutelde samenwerkingstools die volledige privacy en anonimiteit waarborgen. De missie van CryptPad is om een veilig en privé alternatief te bieden voor commerciële samenwerkingsplatformen zoals Google Docs.

Belangrijkste functies en applicaties

CryptPad biedt end-to-end versleutelde samenwerkingstools zoals tekstverwerking, spreadsheets, presentaties en kanban-borden. Het platform maakt real-time samenwerking mogelijk en biedt volledig anonieme toegang, zonder registratie. Alle gegevens worden opgeslagen in Frankrijk.

Voordelen

CryptPad biedt volledige anonimiteit en privacy door gebruik te maken van end-to-end encryptie. Dit betekent dat zelfs de beheerders van de server geen toegang hebben tot de inhoud van je bestanden. Het platform is volledig open-source, wat zorgt voor transparantie over hoe je gegevens worden verwerkt. CryptPad is een interessante keuze voor gebruikers die waarde hechten aan online samenwerken zonder in te leveren op privacy.

Nadelen

CryptPad heeft beperkte integratie met externe platforms en biedt geen communicatietools zoals videobellen. Vanwege de live encryptie op je bestanden werkt het ook wat minder snel dan je waarschijnlijk gewend bent.

Meer info


Zoho WorkDrive

Zoho is een wereldwijd SaaS-bedrijf opgericht in 1996 en biedt een breed scala aan cloudgebaseerde softwareoplossingen voor bedrijven. Zoho WorkDrive is hun bestandsopslag- en samenwerkingstool, ontworpen voor teams en bedrijven die privacy en productiviteit hoog in het vaandel hebben. De missie van Zoho is om betaalbare, veilige en betrouwbare bedrijfssoftware te leveren zonder dat klantgegevens worden verkocht aan derden.

Belangrijkste functies en applicaties

Zoho WorkDrive biedt bestandsopslag en -synchronisatie met versiebeheer, evenals real-time documentbewerking via de Zoho Office Suite. Het platform ondersteunt teamsamenwerking met gedeelde mappen en rolgebaseerde toegangscontrole. Daarnaast integreert het met andere Zoho-apps zoals Zoho CRM, Projects en Zoho Analytics.

Voordelen

Zoho WorkDrive biedt een eenvoudige en efficiënte oplossing voor teams die willen samenwerken aan documenten en bestanden. Het platform is intuïtief in gebruik en biedt sterke beveiligingsfuncties zoals tweefactor-authenticatie en versleuteling tijdens de overdracht en opslag van gegevens. Omdat Zoho wereldwijd datacenters heeft, kun je kiezen waar je gegevens worden opgeslagen, afhankelijk van de regelgeving die voor jou van toepassing is.

Nadelen

Zoho WorkDrive is geen open-source platform, wat betekent dat je geen inzicht hebt in de werking van de software. Daarnaast biedt het geen end-to-end encryptie, waardoor de beveiliging iets minder robuust is dan bij sommige andere diensten. Dit kan een nadeel zijn voor gebruikers die maximale privacy vereisen.

Meer info


Welke cloudoplossing is het beste voor jou?

Bij het kiezen van een privacyvriendelijke cloudoplossing is het belangrijk om rekening te houden met je behoeften op het gebied van end-to-end encryptie, data-eigendom, jurisdictie, en transparantie. Als je op zoek bent naar uitgebreide samenwerking en integraties, zijn Nextcloud, Murena Cloud, en Zoho WorkDrive sterke opties. Voor persoonlijke opslag met een sterke focus op privacy zijn Proton Drive, CryptPad, en Cozy Cloud interessantee keuzes.

Onze tip: verdiep je in een of meerdere oplossingen die je aanspreken. Probeer het uit en ontdek wat je wel of niet aanspreekt. Dit helpt je bij het maken van een bewuste keuze om de controle over je data en privacy terug te pakken.

Meer weten?

Wil je meer weten over privacyvriendelijke cloudoplossingen? Of andere manieren om bigtech-vrij te worden? Neem dan op woensdag 25 september deel aan het webpanel Kies Jouw Tech.

Tijdens dit webpanel duiken we in de wereld van privacyvriendelijke technologie. Het doel is om jou te laten ontdekken hoe je jouw online privacy terug krijgt. Ontdek hoe je veilig kunt internetten, e-mailen, appjes versturen, data opslaan en social media gebruiken met behoud van privacy – dit webpanel biedt alle antwoorden.

Stel je vragen aan Erik van der Horst (Goodbye Bigtech), Roderik Viergever (Murena.com), Wesley Feijth (Proprivacy.io), Robert-Jan Lamers (HostService) en Olaf Weller (Keuze Vrij Bij Mij) en krijg een schat aan inzichten over hoe je regie krijgt over jouw digitale leven.

Lijkt je dit interessant en wil je hier meer over weten? Meld je dan direct aan.