Waarom de reguliere zorg geen antwoord heeft op jouw stressklachten

Je voelt je al maanden moe. Je hebt hoofdpijn, druk op je borst, onrust in je lijf. Soms tintelingen, soms spierpijn. Je slaapt slecht. Je hoofd voelt alsof het vol watten zit. En het antwoord van je huisarts? De dooddoener: "Het zal wel stress zijn."
Je bent niet de enige. Steeds meer mensen kampen met aanhoudende ‘vage’ klachten waar de reguliere zorg geen antwoord op heeft. Vaak valt dan het woord 'stress', zonder verdere uitleg, en zonder dat je weet wat je er aan kunt doen.
Maar wat als dat wel mogelijk is? Wat als je kunt ontdekken hoe stress zich in jouw lichaam uit, waar het zich heeft vastgezet en hoe je de weg terug kunt vinden naar balans? Frequentietherapie kan een antwoord bieden.
De medische molen: alles is 'normaal', maar jij voelt dat iets niet klopt
In de reguliere zorg ligt de focus vaak op losse symptomen. Heb je buikklachten? Dan krijg je iets voor je darmen. Slaap je slecht? Dan ligt het aan je slaappatroon. Maar zelden wordt gekeken naar de onderliggende oorzaak die al die symptomen met elkaar verbindt.
Stress wordt soms genoemd, maar zelden echt onderzocht — laat staan behandeld. Bloedonderzoeken leveren niets op. Scans zijn normaal. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Er wordt je verteld dat je “maar even wat rustiger aan moet doen”. Zo kom je er wel weer bovenop. Maar dat rustiger aan doen lijkt geen effect te hebben.
Als er niets tastbaars wordt gevonden, stopt de reguliere zorg vaak. Terwijl jij voelt dat er wél iets aan de hand is. Je lichaam schreeuwt om aandacht, maar niemand lijkt de taal te verstaan.
Stress als systeemverstoring
Wat vaak ontbreekt, is het besef dat stress veel meer is dan ‘druk zijn’. Chronische spanning beïnvloedt alle belangrijke processen in je lichaam: van je immuunsysteem en spijsvertering tot je hormonen en zenuwstelsel.
Stress houdt je lichaam in een constante staat van paraatheid — alsof er elk moment gevaar dreigt. Je spijsvertering vertraagt, je immuunreactie raakt ontregeld, en de communicatie tussen brein en lichaam verstoort. Hierdoor kunnen op termijn talloze klachten ontstaan die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben. Maar onder de oppervlakte is er wel degelijk een verband: een lichaam dat constant onder druk staat.
Maar dit soort verstoringen zie je meestal niet terug in standaardonderzoeken. Stress is geen vaag label, maar een fysiologisch proces. En dat vraagt om inzicht: wáár in je lichaam zit de verstoring?
Pas als je dat weet, kun je ook gericht iets doen.
Herstel begint bij inzicht
Bij Keuze Vrij Bij Mij geloven we dat herstel begint bij inzicht. Begrijpen wat er werkelijk in je lichaam gebeurt, kan het keerpunt zijn.
Frequentietherapie is één van de methodes die dat inzicht biedt. Via een bodyscan worden spanningspatronen en verstoringen in kaart gebracht. Geen vage vermoedens, maar concreet zicht op waar je lichaam uit balans is.
Wil je meer leren over frequentietherapie?
In het webinar ‘Verlicht je stressklachten met frequentietherapie’ op dinsdag 20 mei laat Ruud Verschoor — burn-outcoach en specialist in stressregulatie — zien hoe frequentietherapie je helpt om stress bij de kern aan te pakken.
Je ontdekt hoe je lichaam communiceert, waar spanning zich heeft opgehoopt en hoe je stap voor stap weer richting herstel beweegt.
Voel jij je al te lang niet begrepen of gehoord? Misschien is dit webinar hét moment om wél helderheid te krijgen.