Telegram deelt data met het Nederlands Openbaar Ministerie: Hoe privé is je communicatie?

Telegram sharing user data with the department of Justice

Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat Telegram voor het eerst data heeft gedeeld met het Openbaar Ministerie in Nederland. Veel mensen kiezen voor Telegram met het idee dat hun gesprekken en gegevens goed beschermd zijn. Maar is dat wel zo? Dit bericht benadrukt de noodzaak om bewust om te gaan met welke apps je vertrouwt voor je communicatie. We nemen je mee in wat er is gebeurd, waarom het belangrijk is en hoe je meer controle kunt nemen over je eigen data.

Wat is er aan de hand?

Telegram, een berichten-app die zich profileert om z’n focus op privacy, heeft informatie gedeeld met het Openbaar Ministerie in verband met een lopend onderzoek. Dit betekent dat Telegram dus toegang heeft tot onversleutelde gegevens van hun gebruikers en deze zal delen met overheden wanneer daarom gevraagd wordt, zoals ook al bekend was van andere bigtech bedrijven Veel gebruikers voelen zich hierdoor verraden, want het toont aan dat je data op Telegram niet zo veilig is als je wellicht dacht.

Zorgen over de arrestatie van Telegram’s oprichter

Naast deze recente onthulling over datadeling, is er wereldwijd ook grote bezorgdheid over de recente arrestatie van Telegram-oprichter Pavel Durov. Veel mensen vragen zich af wat dit betekent voor de onafhankelijkheid en veiligheid van Telegram als communicatieplatform. De arrestatie van Durov, die altijd sterk heeft gepleit voor privacy en vrijheid van meningsuiting, roept zorgen op dat Telegram onder druk komt te staan om meer gegevens af te staan of zelf te veranderen in een platform dat gecontroleerd wordt door overheden. Deze situatie maakt het eens te meer belangrijk om te kijken naar alternatieven die de waarden van privacy en dataveiligheid hooghouden.

Waarom dit belangrijk is voor jouw privacy

Het idee dat een app zoals Telegram toegang heeft tot bepaalde gebruikersinformatie, en deze onder bepaalde omstandigheden moet delen, toont aan hoe kwetsbaar je data kan zijn. Zelfs als een app versleuteling biedt, betekent dat niet altijd dat je gegevens helemaal privé blijven. In het geval van Telegram zijn je berichten standaard ook niet versleuteld, alleen als je dat apart aanvinkt. In tegenstelling tot Signal waar al je gesprekken altijd versleuteld zijn. Veel techbedrijven, ook Telegram, moeten zich houden aan wetten van verschillende landen, wat inhoudt dat jouw data. mits onversleuteld, gedeeld kan worden met instanties. Privacy is dan ook niet vanzelfsprekend – het is iets waarvoor we bewuste keuzes moeten maken.

Welke alternatieven zijn er?

Gelukkig zijn er opties die jou meer controle geven over je eigen data. In ons eerdere artikel, waarin we de meest populaire berichten-apps vergeleken, kwamen vooral Signal en Element naar voren als waardevolle privacyvriendelijke alternatieven.

  • Signal: Deze app biedt standaard volledige end-to-end encryptie voor berichten, gesprekken en videobellen. Vanwege de encryptie is Signal niet in staat om gebruikersdata met derden te delen, zelfs als ze daarvoor onder druk gezet zouden worden. Het enige wat Signal kan delen is het tijdstip wanneer een gebruiker een account heeft aangemaakt en met welk telefoonnummer. De broncode van Signal is ook open source, zodat veiligheidsexperts de code kunnen controleren.

  • Element: Element draait op het Matrix-protocol en geeft je de mogelijkheid om je data zelf te beheren. Je kunt zelfs je eigen server draaien, wat zorgt voor ultieme privacy en onafhankelijkheid.

Lees meer over de verschillen tussen deze apps in ons artikel Signal vs. Telegram, WhatsApp en Element. Hierin helpen we je een weloverwogen keuze te maken en geven we praktische tips om zelf aan de slag te gaan.

Actief aan de slag met jouw privacy

Wil je serieus aan de slag met privacyvriendelijke communicatie? Tijdens ons on-demand webinar ‘Bigtech-vrij voor beginners: berichten-apps’ leggen we precies uit welke stappen je kunt nemen om bigtech-vrij te communiceren. Het webinar is op elk moment beschikbaar, zodat je direct kunt starten: Bigtech-vrij voor beginners: berichten-apps.

Kans

Bij Keuze Vrij Bij Mij staan we voor het recht om je eigen keuzes te maken – ook op het gebied van technologie en privacy. Dit nieuws over Telegram is een kans om kritisch te kijken naar de apps die je dagelijks gebruikt en naar wat ze eigenlijk voor je doen. En het is een kans om andere keuzes te maken, zodat je zelf meer regie hebt over je data.