Interview met: Manuelle Evers - eigenaresse van Het Naaicafé Arnhem

Keuze Vrij Bij Mij biedt juist een boodschap van verbinding en positiviteit Door je te richten op de wereld die je wel wilt gaat ie vanzelf ontstaan

Kledingstukken precies zoals jij dat wilt. Hoe leuk zou het zijn als jij het helemaal zelf zou kunnen ontwerpen? Leer er alles over bij het Naaicafè in Arnhem. Of je een beginner bent of een gevorderde, het maakt niet uit. Al meer dan 12,5 jaar is deze winkel een begrip in Arnhem. Je kan hier terecht voor het volgen cursussen, workshops en zelfs voor kinderfeestjes. Daarnaast kan je materialen kopen en tips verkrijgen voor je eigen project. Iedereen is welkom hier. Lees hier het verhaal van Manuelle Evers over hoe het allemaal begon en hoe zij met haar bedrijf mensen een goed gevoel geeft.

Al vanaf haar achtste jaar kwam ze in aanraking met het naaien. Bij haar thuis had je een tafel met een naaimachine erop die ze mocht gebruiken om leuke dingen mee te maken. Zo maakte ze kleding voor haar barbiepoppen. Haar passie voor creëren is verder naar voren gekomen toen ze op havo/vwo zat. Op een gegeven moment moest de klas een werkstuk maken voor geschiedenis. Terwijl de klas een werkstuk ging schrijven was zij bezig met het schilderen van een tas met Toetanchamon en glitters erop. Haar leraar merkte op dat haar creativiteit goed tot zijn recht zou komen als ze naar een creatieve opleiding zou gaan. Zodoende ging ze de opleiding volgen voor mode en kleding in Elst. Daar heeft ze een plezierige tijd meegemaakt. Zo moest je veel tekenen, schilderen en naaien wat ze leuk en eigenlijk makkelijk vond. Hierna ging ze MBO-opleiding volgen. Die ze heeft afgerond en heeft ook een HBO-lerarenopleiding gevolgd over ‘Handvaardigheid tekenen beeldend vormen’.

2

Toen kwam het moment. Eind twintig, kreeg ze een bewustwording en dacht ze: Wat wil ik nou echt? Alsof het was voorbestemd vroeg haar moeder kort erna of ze als demonstratrice wilde werken bij Bernina Naaimachine. “Doordat mijn moeder altijd in die creatieve wereld heeft gezeten, ging ik mee met haar om te kijken of het wat voor mij was. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek werd ze aangenomen. Ik mocht met verschillende naaimachines werken. Tijdens beurzen en evenementen liet ik zien hoe de naaimachines werkten. Ik was weer lekker creatief bezig wat mij veel energie gaf. Iets later ging ik met mijn moeder een bedrijf starten met de naam: ‘Arts n Kitchen’. Dit deden we bij haar op de boerderij waarbij we samen workshops over creatief naaien gingen geven. We zagen namelijk dat er veel vraag naar was. Nog iets later begon ik met het opstarten van Het Naaicafé. Mijn droom die ik sinds mijn twaalfde heb kwam tot werkelijkheid.”


Voor het opstarten van haar bedrijf Het Naaicafé, nam ze deel aan het starterstraject van de KVK. De Mode Biënnale bood workshops aan en Manuelle bood daarvoor een werkplek aan in Het Naaicafé. Hierdoor kreeg ze met haar bedrijf enorm veel media publiciteit. “Afgelopen jaar kreeg ik ook exposure, met mijn handgemaakt mondmaskers en iets later maakte ik mondkantjes. Een alternatief voor de standaard maskers met leuke printjes. Ik vind wel dat iedereen zelf een keuze moet maken of ze wel of geen mondmaskers willen dragen.”

5

Tot de dag van vandaag doet ze dingen die ze echt leuk vindt zoals het geven van workshops, naailes en kinderfeestjes. “Mensen krijgen een goed gevoel doordat ze iets creëren wat van hun zelf komt. Haken, macramé, naaien en ga zo maar door, werken allemaal therapeutisch. Ze hebben allemaal hetzelfde positieve effect op je stemming, geest en lichaam. Ook zie ik dat naailessen met een groepje voor verbinding zorgt. Hierbij moet je denken aan de gezelligheid, kletsen met thee of koffie erbij. Je leert nieuwe mensen kennen. Iedereen die bij mij in de winkel komt merkt meteen ook dat het heel gastvrij en kleurrijk is.” Ze vindt dat iedereen gelijk is en om die reden is en blijft iedereen welkom bij haar. “Ik zou niet weten waarom ik iemand zou moeten weigeren. Dat we verschillend zijn maakt ons juist menselijk en uniek. We kunnen elkaar helpen, steunen en nieuwe inzichten geven in goede en slechte tijden. Door alles wat we hebben meegemaakt afgelopen jaar zijn wij collectief bewuster gaan leven in het hier-en-nu. Dat is wat ik uitdraag met mijn bedrijf: In harmonie zijn met jezelf en met iedereen om je heen.”

3

Interview geschreven door Aylin Karademir