Interview met: Maame Joses - Singer Songwriter en Auteur

Maame Joses

Eens in de zoveel tijd kom je een aanbieder tegen bij Keuze Vrij Bij Mij waarbij je denkt: van deze persoon wil ik meer weten! Daarom spraken we Maame Joses, bekend van The Voice of Holland en het boek Prinses Mamma, in de hoop meer van haar en haar liefdesmissie te weten te komen. Snak je naar intieme, soulvolle live muziek van een rasechte soul-, pop- en gospelzangeres? Of ben je op zoek naar hét nieuwe kinderboek? Kijk dan meteen even op haar site www.maamejoses.com!

“Er zijn veel regels voorbij gekomen de afgelopen jaren, dat vond ik echt ruk! Ik ben erachter gekomen hoe eigenwijs ik eigenlijk ben. Ik ben niet een extreem persoon, maar dacht wel: dit is toch niet normaal? Ik heb me veel verdiept in wat er rondom corona gebeurde en op een gegeven moment werd het navigeren in gesprekken met mensen daardoor lastig. Je kunt wel heel erg willen delen hoe jij het allemaal ziet, maar als mensen er niet open voor staan, houdt het op. Tegelijkertijd heb ik gesproken bij Vrouwen voor Vrijheid en in mijn directe omgeving ook gepleit voor het stellen van meer kritische vragen, al heeft dat ook wel heel eenzaam gevoeld. Ik vind het fantastisch dat alles nu weer kan, maar heb toch ook nog een teleurstelling te verwerken. Vooral het zien hoe makkelijk mensen meebewegen (met maatregelen, of beperkingen van vrijheid) vind ik lastig. Ik ga binnenkort op mamma sabbatical, 5 dagen helemaal offline! Dat wordt mijn eerste vakantie in jaren.”

"Deze tijden kun je zien als liefdesexperiment: kun je liefde zien in mensen die jou niet begrijpen, of die jij niet begrijpt? We gaan er elk op onze eigen manier mee om. Daar begrip voor hebben, is ook liefde.”

Wie ben je?

“Maame Joses en ik ben radicale liefde! Radicaal, omdat ik merk dat het bijna voelt als een soort uit de kast komen. Ik ben al heel lang vrijgezel, sinds mijn dochter een dreumes was. Liefde is voor mij breder en dieper dan de relatie met een ander. Het is mijn ware identiteit. Ik sprak vroeger tegen mezelf op een manier waarop ik nooit tegen iemand anders zou spreken. Dus ik heb veel spiegelwerk gedaan, gemediteerd, boeken gelezen over de relatie met jezelf, een ervaring met huiselijk geweld verwerkt en een burn-out gehad in 2011. In 2012 deed ik mee aan The Voice of Holland. Toen heb ik geleerd dat ik inmiddels iets in mezelf heb opgebouwd: een safe space, een heilige ruimte in mijzelf, waar niemand aan komt. Als ik nu terug kijk, snap ik heel goed waar ik vandaan kom. En ben ik heel trots dat ik dankzij die burn-out heb ontdekt dat er alleen maar liefde over blijft in mij. Sinds 2011 is ‘liefde’ nog steeds mijn antwoord.”

Wat betekent liefde dan voor jou?

“Toen ik de burn-out had, had ik geen kracht meer in mijn lijf. Ik kon ineens helemaal niets meer. Enkel eten maken voor mijn dochter. Op een gegeven moment dacht ik: ik ben liefde voor mijn dochter. Als moeder in een burn-out moet je je toch herpakken. Je hebt een dochter, het leven gaat door. Daarna dacht ik: mocht er iets met mijn dochter gebeuren, dan ben ik er nog steeds. Dus wat blijft er over als mijn vrienden, familie, financiën, wegvallen? Liefde blijft over. Ik heb heel lang in de spiegel naar mezelf gekeken en dat is heel confronterend, maar uiteindelijk kijkt er alleen maar pure liefde terug naar jou en mij. Ik geloof dat wij dat in essentie zijn: pure liefde. Ook als we het soms vergeten.

Inmiddels is er minder druk om me uit te moeten spreken voor vrijheid. Maar mijn vertrouwen is de afgelopen jaren wel echt beschadigd. Het confronteerde me met: wat wil je dan vanaf nu? In het verleden heb ik mijn intuïtie vaak gesust. Maar ze klopt altijd. Ik heb wel geleerd dat ik liefdevoller mag zijn voor mezelf. Dat als het niet goed voelt, of er niet goed uit ziet, het niet hoeft. Ik kan nu dus best snel zeggen: nee, dit is het niet, omdat het niet goed voelt. Mijn intuïtie laat me nooit in de steek, maar ik laat mezelf wel eens in de steek. De afgelopen jaren ben ik steeds trouwer naar haar gaan luisteren.

Mijn dochter en ik lijken op elkaar, we vormen een duo met Lijflied en Portrettekening. Ze kan mooi tekenen, gitaar spelen en zingen. We kunnen allebei heel erg denken en analyseren, soms is het dan nodig om stop te zeggen en uit je hoofd te gaan.”

Wat doe je als ondernemer en wat voor werkzaamheden verricht jouw bedrijf?

“Ik heb De Liefde Spiegel opgericht na jarenlange ervaring als singer songwriter en als stylist voor ondernemende moeders. Mijn specialiteit is om je te helpen zeggen: ik hou van jou! Tegen jezelf en anderen. Bijvoorbeeld met Lijflied.

Ik schrijf Lijflied bij een zakelijk jubileum, trouwfeest of andere mijlpaal. Binnen Lijflied zit ook een optreden. Het lied zing ik live, dat kan binnen een persoonlijk verrassingsconcert. Ik heb een waanzinnige pianist die me begeleidt, of ik speel samen met mijn dochter, of alleen.

Daarnaast leer ik ondernemende moeders om met liefde naar zichzelf te kijken en aan te kleden. Liefdespiegelen is mijn ding: liefde voor de ondernemende moeder die liefde heeft voor de wereld en er voor iedereen is. Maar wie is er voor haar?

"Liefdespiegelen houdt in: harop je wensen uitspreken, je gezien voelen en naar jezelf kijken met mildheid. Praktische, intuïtieve oplossingen zien voor meer rust, plezier en vrijheid temidden van je verantwoordelijkheden als ondernemende moeder.”

Binnen De Liefde Spiegel heb ik producten zoals het Prinses Mamma sprookjesboek en de 21 Dagen Me Time voor Mamma meditatie. Prinses Mamma is een uitnodiging aan moeders en meiden voor een aandachtig, speels en sprookjesachtig leven. 21 Dagen Me Time voor Mamma is de meest laagdrempelige manier om een meditatie ritueel in te bouwen: je begint met maar 1 minuut per dag. Ik heb de audio’s ingesproken en lever er instructies bij. Je gaat terug naar de essentie en tegen het einde van die 21 dagen heb je heel gemakkelijk die stilte met jezelf opgezocht. Dat is super relaxt! Ik krijg ook van vrouwen terug: dit helpt echt! Het kan zo’n openbaring zijn om échte rust te vinden.

Begin maart heb ik Prinses Mamma gepubliceerd. Het is mijn eerste kinderboek. Ik gun mezelf nu echt een vakantie, haha! Grappig genoeg is de weg naar het boek publiceren juist mijn positieve anker geweest, iets om naar uit te kijken en me aan vast te houden. Als ik dat niet had, was ik het afgelopen jaar misschien weggezakt in ‘waarom zou ik plannen maken? Ik heb toch geen doel’. Ik had best een mini inzinking toen het boek klaar was. Het intensieve van een crowdfunding, opvoeden en het verwerken van wat er de afgelopen jaren is gebeurd. En in de wereld om mij heen ook dingen signaleren als toegenomen kindermisbruik en huiselijk geweld. Verhalen horen van vrouwen die ontsnapten uit de wereld van gedwongen prostitutie - dat soort dingen hebben de afgelopen jaren tijdens corona enorm de vrije hand gekregen. Ik kan me daar wel druk om maken. Ik ben ondertussen ook vrienden kwijtgeraakt op onverwachte manieren, niet alleen aan corona.”

Wat zijn jouw drijfveren (geweest) om je aan te sluiten bij Keuze Vrij Bij Mij?

“Vrijheid is mijn hoogste waarde in het leven. Het betekent voor iedereen iets anders. Toen ik Keuze Vrij Bij Mij zag, resoneerde dat meteen met mij: onder alle omstandigheden op zoek gaan naar vrijheid, hoe dan ook. Kijken naar wat er wel kan en wat er wel mogelijk is. Ik heb zelf ook in uitzichtloze situaties toch de vrijheid kunnen vinden. En dat vind ik heel sterk, om in deze polariserende tijden toch een platform te hebben dat zegt: it’s your choice.”

Waarom is bij jou iedereen welkom?

“Omdat vrijheid onvoorwaardelijk is. Ik kan niet bedenken waarom iemand niet welkom zou zijn. Je bent vrij, of niet. Als ik me in een samenwerking of contact niet vrij voel, geef ik dat aan. Maar in principe is iedereen welkom.

Ik heb de afgelopen twee jaar iedere dag moeite gehad met het feit dat we wisten dat een mondkapje geen effect had, maar het toch moest. Het gaat mij dan om die voorwaardelijke vrijheid en het gevoel dat ik voor de gek wordt gehouden.

In verschillende situaties heb ik te maken gehad met narcistische mensen en een soort gaslighting: met het mondkapje als voorbeeld. Als je dan tegen mij zegt: het heeft geen zin (en zelfs nadelen), maar je moet het toch doen. Want we willen een schijnveiligheid creëren, maar je bent wel vrij hoor. Dat anderen dan zeggen: dat doe je voor een ander. Dat soort dingen vind ik lastig te begrijpen.”

Wat is jouw hoop voor de toekomst?

“Een heel groot thema in mijn leven is hoop. De afgelopen twintig jaar is dit mijn thema geweest. Als ik zing of schrijf is dit ook wat mensen het meeste raakt, omdat ik met hoop kan kijken naar een situatie. Ik heb hoop, omdat ik ook wanhoop heb gekend. Ik heb de afgelopen twee jaar gedacht: kan ik me aansluiten bij één of ander alien ras?! Toen betrapte ik mezelf op: ik probeer nu dus te vluchten, terwijl ik van iedereen houd en iedereen bij mij welkom is? Dat heeft me doen inzien dat dit ook een experiment kan zijn: kun je hier ook liefde in zien? Ook in mensen die jou niet begrijpen of die jij niet begrijpt? Daarin ruimte vinden: iedereen is vrij om te doen wat hij wil doen of niet. Dus ook vrij zijn om niet bij je standpunt te blijven en te veranderen van visie. Vrij om jezelf voor de gek te houden, of de ander. Maar ik ben vrij om altijd de hoop en de liefde te vinden in een situatie.

Toen ik gesproken heb bij Vrouwen voor Vrijheid stond ik daar, omdat ik geen vrouwen zag van kleur. Ik was oprecht nieuwsgierig: what’s happening? Ik kreeg de vraag of ik daar wilde komen spreken en een lied zingen. Ten eerste deed ik dat, om een signaal te geven: als vrouw van kleur kun je daar staan. Ten tweede deed ik dat, omdat ik huiselijk geweld heb meegemaakt en een meisje heb ontmoet, Amira, dat is verkocht in de gedwongen prostitutie (mensenhandel). Dat heeft me nooit meer losgelaten. We zijn goede vriendinnen geworden. Ik heb daar ook gestaan voor haar en mensen in die hopeloze situaties, omdat ik vanaf het begin van de corona crisis geen woord heb gehoord over deze mensen en hopeloze situaties.

We zijn met zijn allen afgeleid door corona en maatregelen, waardoor we deze mensen uit het oog zijn verloren. We zijn minder rekening gaan houden met elkaar en met kwetsbare anderen. Als ik zeg, ik houd van mensen, dan zeg ik ook tegen mezelf: sta op en zeg er iets van. Ik stond bij vrouwen voor vrijheid om het lied te zingen over Amira (niet haar echte naam). Dan hoop ik dat er mensen in het publiek staan die denken: hé, dat wist ik helemaal niet. Dat ik mensen op het idee breng en iets laat inzien. Ik heb hartstikke hoop voor de mensheid. Dat is ook een vorm van liefde! En ik leef mijn leven nog steeds met liefde als een liefdesexperiment.”

Maame

Maame Joses 2