Interview met Jeroen Kroon van Diest

De regiocoördinatoren van de Nieuwe Wereld Ondernemers worden ondersteund door Jeroen Kroon van Diest. Wie is deze ‘coördinator der coördinatoren’ en wat is zijn visie op De Nieuwe Wereld Ondernemers? Wij vroegen het hem.

Wie is Jeroen en wat is jouw taak bij Keuze Vrij Bij Mij?

“Ik ben Jeroen Kroon van Diest, ik ben 45 jaar en woon in Haarlem. Ik heb twee prachtige kinderen, een dochter van 11 en een zoon van 9 jaar. Ik ben iemand die heel erg houdt van echtheid, verbinding, vrijheid en van zachte kracht. Dat zijn mijn kernwaarden.

Toen de eerste demo in Den Haag werd georganiseerd voelde ik heel sterk dat ik daar naartoe moest gaan. Ik kwam er heel veel mensen tegen waaronder Olaf. We hadden direct een ontzettend mooie klik. Sindsdien zijn we heel goed bevriend geraakt.

Ik kreeg veel mee van wat Olaf met Keuze Vrij Bij Mij deed en voelde mij daar erg mee verbonden. Zelf had ik een bedrijf ‘Unique Surprises’, waarmee ik bijzondere verrassingen organiseerde. Tijdens de Covidperiode viel ik een poosje uit. Toen ik weer wat energie kreeg vroeg ik mijzelf af wat ik wilde. ‘Het bedrijf weer opstarten?’ Ik had het idee dat de wereld wel wat beters kon gebruiken dan verrassingen, hoe mooi ze ook waren.

Ook voelde ik wat weerstand om het netwerk dat ik in de voorgaande jaren had opgebouwd weer te gaan aanspreken. Op veel plekken voelde ik mij nog niet echt welkom of thuis met al die maatregelen. Eigenlijk voelde ik me gewoon niet zo thuis in de wereld wereld zoals die op dat moment was. Daar sprak ik een keer over met Olaf en hij adviseerde hierover eens te sparren met Ed (Kortekaas) omdat hij met soortgelijke vragen bezig was.

Dat heb ik gedaan en zo zijn we aan de slag gegaan. Daaruit is Nieuwe Wereld Ondernemers in maart ontstaan. Op 10 mei organiseerden we een eerste evenement bij Op Hodenpijl. Er waren veel geïnteresseerde ondernemers aanwezig. Vandaar zijn we verder gaan bouwen en hebben onze rollen steeds meer vorm gekregen.

Mijn taak is de landelijke coördinatie van Nieuwe Wereld Ondernemers. Ik ben de contactpersoon voor de coördinatoren en de locaties. Verder zorg ik voor de juiste informatie over de bijeenkomsten voor op de website. Eigenlijk heb ik een soort ‘spin het web’ rol. De ondersteuning van de coördinatoren is het grootste deel van mijn taak.

De eerste bijeenkomst in een regio wordt altijd door Olaf gehost. Hij heeft hier veel ervaring mee is hij is het boegbeeld van Keuze Vrij Bij Mij die de visie uitdraagt en contact met veel sprekers heeft. Ed houdt zich vooral bezig met de financiën, marketing & communicatie en het contact met de professionele partners. Vanaf de tweede bijeenkomst in de regio pakken de coördinatoren meer taken op, ondersteund door ons. Ze regelen dan bijvoorbeeld zelf de sprekers, in overleg en samenwerking met ons. Het is een intensief proces waarin we allemaal onze rol vervullen. En dat is een succes!”

Foto Jeroen1

Wat betekent een nieuwe wereld en Nieuwe Wereld Ondernemers voor jou?

“Ik ben hierover nog aan het puzzelen. Ik denk dat het een wereld is, waarin ondernemers op een onafhankelijke manier doen waar ze goed in zijn. Doen wat ze graag willen en waarmee ze de wereld mooier maken. Los van de systemen die niet meer werken. Het is belangrijk dat we daar alternatieven voor vinden en óók dat we daarvoor kiezen èn ermee aan de slag gaan. Een wereld waarin vooral vrije keuze geldt en waarin ondernemers op een vrije manier kunnen doen waar ze goed in zijn.”

Welk effect heeft de huidige regelgeving op ondernemers?

“Er is veel regelgeving en druk vanuit de overheid, terwijl die je eigenlijk zou moeten helpen. Hierdoor zijn veel ondernemers bezig met dingen waarin ze helemaal geen energie of tijd zouden moeten steken. Creativiteit krijgt vaak van pas ruimte als je rust en tijd hebt. Het kan volgens mij veel eenvoudiger, waardoor er meer ruimte ontstaat voor ondernemers om te focussen op wat ze echt willen en waar ze goed in zijn.

Zelf heb ik het ook wel spannend gevonden om helemaal voor Keuze Vrij Bij Mij te kiezen. Het is een heel positief platform maar tegelijkertijd tijd staat het soms ook wel haaks op wat er vanuit Den Haag wordt verlangd. Het is echt wel een proces geweest om dat te durven en er helemaal in te stappen.”

Zie je ook dat ondernemers die het anders gaan doen problemen krijgen, bijvoorbeeld met de overheid, of zie je juist dat er manieren gevonden worden om creatief met de regels om te gaan?

“Ik heb het idee dat veel bewuste ondernemers nu wel manieren vinden om anders met de regels om te gaan. Dat ze er in slagen in hun flow te blijven en hun ‘ding’ te blijven doen. Maar ik heb ook het gevoel dat er bij veel ondernemers nog wel structurele keuzes te maken zijn. Daar worden ze ook wel steeds meer toe gedwongen. Dat is een proces waar we middenin zitten. Er moeten nu bepaalde keuzes gemaakt worden.”

Wat is de grootste uitdaging voor ondernemers die het anders willen gaan doen?

“Volgens mij is de grootste uitdaging dat veel ondernemers wel zien dat heel veel zaken anders moeten, maar het toch nog best wel een drempel kan zijn om dat ook te gaan doen. Bijvoorbeeld om echt met een andere munteenheid te gaan werken of afscheid te gaan nemen van Big Tech. Er zijn zoveel patronen waar we min of meer in vast zitten, dingen die we doen omdat we het zo gewend zijn. Het vergt moed om daar afstand van te nemen en voor iets nieuws te kiezen. Dat is denk ik wel de grootste uitdaging voor ondernemers. Om het niet alleen te zien maar ook om het echt te doen.”

Wat weerhoudt ondernemers daarvan?

“Als je kijkt naar hoe de ‘oude wereld’ in elkaar zit, is daar zoveel jaren aan vooraf gegaan, dat zit heel stevig in elkaar. Ik denk dat het bij sommige keuzes ook wel een kwestie is van een bepaalde massa zien te creëren. Want als je met een grotere groep bent dan wordt het makkelijker. Dat is iets dat we met Nieuwe Wereld Ondernemers te weeg kunnen brengen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om met een grote groep voor een bepaalde muntsoort te kiezen dan wanneer je dat in je eentje moet doen. Echte pioniers hebben dat misschien al wel gedaan. Zij hebben die stap durven nemen en zien ook dat het werkt. Maar ik denk dat veel ondernemers meer afwachtend zijn omdat ze nog niet goed weten wat het beste alternatief is.”

Wat zijn, naast alternatieve betaalmiddelen, andere grote topics waar ondernemers voor staan?

“Dat is mede afhankelijk van de aard van de onderneming. De ene ondernemer zit veel meer vast aan IT-systemen en Big Tech en de andere bijvoorbeeld weer meer aan energiebedrijven. Iedere ondernemer heeft daar zijn eigen prioriteit in. Ik denk dat de meeste ondernemers wel weten wat ze te doen staat en wat de alternatieven zijn. Maar het is belangrijk om op een gegeven moment ook echt te kiezen voor een alternatief. Welke keuze, is misschien nog niet eens zo heel belangrijk. Belangrijker is het dát je een keuze maakt.”

Hoe kijk je aan tegen het probleem dat we op dit moment iets ‘nieuws’ aan het creëren zijn bijvoorbeeld nieuwe betaalmiddelen, maar dat het ‘oude’ systeem nog steeds overeind staat en weliswaar geen inzicht heeft in de nieuwe systemen maar wel kan zien wat daar naar doorgesluisd wordt?

“Dat houdt mij niet zo bezig. Ik heb daar ook geen angst voor. Ik heb dat bijvoorbeeld wel gevoeld toen ik ervoor koos om mijzelf autonoom te verklaren. Toen heb ik wel even gedacht ‘word ik nu niet heel erg zichtbaar bij allerlei instanties en zit daar niet een bepaald risico aan?’ Maar ik denk dat dit wel precies is wat we te doen hebben. Die angst mogen we voelen maar dat moet ons er niet van weerhouden om toch stappen zetten.

Aan de andere kant geef je, door openlijk andere keuzes te maken en nieuwe dingen te gaan doen ook het signaal af dat je het anders wilt, het signaal van ‘ik doe niet meer mee met het oude’. Dat is hetzelfde wanneer je aangesloten bent bij een platform als Keuze Vrij Bij Mij. Je laat zien waar je staat. In het begin voelde dat nog wat spannend. Maar nu is die spanning daar wel vanaf. Het voelt gewoon veilig. Ik ben ook heel blij dat ik hiervoor gekozen heb en dat ik hieraan kan bijdragen.

Heb jij het idee dat er qua energie iets aan het veranderen is ten aanzien van het begin van de Covidperiode toen ‘angst’ toch een groot deel van het handelen bepaalde?

“Ja, zo voel ik het wel. De groep begint elkaar steeds beter te vinden en het wordt meer en meer een collectief dat ervan overtuigd is dat het allemaal goed gaat komen. Tegelijkertijd merk ik ook dat veel mensen nog door allerlei processen gaan en dat oude patronen zichtbaar worden. Je kunt niet zeggen dat er een halleluja stemming is. Dat zie je ook in de wereld om ons heen. Er is nog een hoop ‘darkness’ naar buiten aan het komen maar er komt ook zeker meer verlichting.”

Wat heeft een ondernemer er aan om zich aan te sluiten bij de Nieuwe Wereld Ondernemers?

“Ondernemers kunnen in contact komen met heel veel gelijkgestemde ondernemers, die vaak voor dezelfde uitdagingen staan. Het is ook veilige plek waar ze heel erg welkom zijn. Daarbij reiken we tools aan om dat ‘nieuwe’ te gaan bouwen en uit het oude systeem te stappen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de inspirerende sprekers die we voor de groepen hebben staan, kun je zien dat zij echte pioniers zijn. Mensen die concrete oplossingen bieden. Voor ondernemers is het is een prachtige plek om samen te komen, uitdagingen te delen en oplossingen te bedenken. Vooral ook: ‘te gaan doen’.”

Hoe zie je de toekomst voor de nieuwe wereld ondernemers?

“Volgens mij ziet de toekomst er rooskleurig uit. Er komt economisch misschien nog wel een uitdagende tijd aan. Maar als de nieuwe wereld ondernemers nu voor alternatieven kiezen en als het lukt door om deze tijd heen te bewegen, staat ze een hele mooie toekomst te wachten. Een toekomst die veel lichter en vrijer is dan hoe ze nu ondernemen. Ik verwacht dat de bewuste ondernemers die, als voorlopers, nu al voor de alternatieven kiezen misschien wel de zwaarste weg bewandelen, maar ik verwacht daar ook de grootste beloning.”

Wordt er ook actie ondernomen om het aantal ondernemers dat aangesloten is uit te breiden?

“Zeker, we hebben nu 20 regio’s en ik ben met een aantal nieuwe regio’s in gesprek om te gaan starten. We benaderen ook ondernemers van Keuze Vrij Bij Mij om zich aan te sluiten bij de Nieuwe Wereld Ondernemers. Dat doen we via mailings en op de bijeenkomsten zelf. Het zou mooi zijn als de groep steeds groter wordt omdat je dan meer draagvlak kunt creëren en het steeds makkelijker wordt om met oplossingen aan de slag te gaan.”

Merk je ook of de aangesloten ondernemers, andere ondernemers aantrekken die misschien nog niet van Keuze Vrij Bij Mij gehoord hebben?

“Dat gebeurt wel maar het is ook erg afhankelijk van de groep en van de coördinatoren. De een zit in de wat hardere lijn en voelt meer ruimte om andere mensen uit te nodigen en sommigen zijn wat terughoudender. Iedereen kiest daarin zijn eigen vorm.”

Ter afsluiting, wat is jouw boodschap voor de ondernemers van Keuze Vrij Bij Mij?

“Mijn boodschap is om nu echt te gaan kiezen voor alternatieven en niet te lang te wachten op de massa. Erop te vertrouwen dat je de juiste keuze maakt en dat het in ieder geval goed is om afscheid te nemen van het ‘oude’, voor welk ‘nieuwe’ je ook kiest. Vertrouw op je intuïtie en richt je energie vooral op het nieuwe, op vooruit gaan en op wat we wèl willen!”