Interview met Anthony Migchels

Olaf sprak vorig jaar met Anthony Migchels over Florijn, heb je dit gemist, lees het onderstaande verslag. Update: op dit moment zijn er bijna 4000 deelnemers aan Florijn. Je kunt ook het hele interview terugkijken. De link hiernaar vind je onder de tekst.

Anthony is al 15 jaar bezig met monetaire-hervorming. Tijdens de kredietcrisis in 2008 had dit al zijn aandacht en Anthony ziet een duidelijke link met de huidige economische situatie. Hij is de grondlegger van de Florijn, het eerste volwaardige rentevrije betaalmiddel in de wereld.

“Rentevrij geld is echt ongelofelijk belangrijk want alles draait om geld. Je kunt een rekening openen en direct gebruiken om te betalen. Er zijn ongeveer 2600 deelnemers waaronder 400 bedrijven en er zijn honderdduizend Florijnen in circulatie op het moment en dat moeten nog veel meer worden. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer iedereen eraan heeft. Dat is absoluut de missie en de ambitie. We zijn voorbereid op wat er financieel komen gaat.”

Hoeveel mensen wil je dat over een jaar florijn gebruiken?

“Liefst heel Nederland, ‘de sky is the limit’ maar als volgend jaar 30.000 mensen de Florijn gebruiken maakt dat ze drastisch onafhankelijker. Ook zul je dan bij een groter aantal bedrijven aankopen met Florijn kunnen betalen. Voor ondernemers houdt dat in dat ze allerlei nieuwe zakelijke kansen kunnen genereren en er zal daardoor ook meer baanzekerheid ontstaan. Ook kredietmogelijkheden komen dan in beeld.

Om onafhankelijk te worden van de grote systemen is een rentevrij betaalmiddel onmisbaar. Maar het is wel een proces, het gaat niet van de ene dag op de andere. Een rentevrije economie, dat is de hoofdmissie van onze stichting.

Mensen voelen aan dat er iets aan de hand met geld, de centralisatie van geld. De Central Bank Digital Currency (CBDC) is voor veel mensen nu een bekend begrip en we voelen aan dat we daarmee steeds afhankelijker worden van een kleine groep mensen. Die bepalen wat er met het geld gebeurt, die hebben inzage hebben in jouw bankrekening en daarin ingrijpen als je niet voldoet aan hun plaatje.”

Anthony promoot niet alleen de Florijn maar ook andere alternatieve betaalmiddelen, zoals lokale munten, die naast elkaar gebruikt kunnen worden.

Hoe gaat de Florijn ons helpen?

Anthony is van mening dat het overduidelijk de bedoeling is vanuit de overheden om over te stappen op de CBDC, maar verwacht dat het nog een aantal jaren zal gaan duren voordat dit gerealiseerd is. Intussen zal het huidige systeem daarnaast functioneren. Hij verwacht dat grote banken als gevolg van de schuldencrisis, in de problemen gaan komen en overgenomen zullen worden door de staat en de centrale banken. Zo zal het huidige geldsysteem geleidelijk worden vervangen door de CBDC.

“We hebben dus de eerste jaren nog door te leven met huidige systeem, terwijl dat aan het instorten is. Dat gaat leiden tot hele grote economische problemen en een sterke daling van koopkracht bij de meeste mensen.

Dat is dan ook weer gelinkt aan het ‘you will own nothing’ verhaal, en de introductie van een basisinkomen. Hierdoor ontstaat er complete afhankelijkheid van het systeem. In de praktijk zal er dan veel te weinig geld in de economie aanwezig zijn om alles betaalbaar te houden. Geld is een ruilmiddel en je hebt een bepaalde hoeveelheid nodig om de economie draaiend te houden.

Wij kunnen ons eigen geld in de vorm van renteloze betaalmiddelen inbrengen en zo ons geld in omloop houden. Ook kunnen we onderling handelen en met ons eigen geld betalen. Daar hebben we geen euro voor nodig, zodat we kunnen besparen en daarmee in de rest van de wereld kunnen overleven.

De waarde van de euro is onderhevig aan schommelingen, afhankelijk van beleid en schaarste. De Florijn is een geldsysteem dat volkomen losstaat van de euro en ook niet of nauwelijks door de euro beïnvloed wordt. Het is een waardevast betaalmiddel en niet een middel om te sparen en zo je kapitaal te laten groeien.

Geld dat de Stichting Florijn door aan- en verkoop tijdelijk in beheer heeft tussen transacties in, wordt ‘netjes opgeborgen’ omdat er geen vertrouwen is in het banksysteem en het geld vooral veilig moet zijn en blijven.”

Wat is geld en hoe werkt het?

Nadat Anthony ontdekte dat er een ‘nieuwe wereld orde beweging’ is en daarin banken heel centraal staan is hij een diepgaande studie hiernaar begonnen. Hij las toen onder meer een fascinerend boek over rentevrije economie. Dit ging heel diep in op wat geld is, hoe het gecreëerd wordt en welke rol rente in dit geheel speelt. Hiermee is hij verder aan slag gegaan.

Hij ontwikkelde de Gelre als betaalmiddel, hetgeen hem een bezoekje van de Nederlandse Bank opleverde, die dat systeem afgekeurd heeft. Daarvan heeft Anthony geleerd en voor de Florijn heeft de Nederlandse Bank een verklaring van geen bezwaar afgegeven.

Het werd tijdens zijn onderzoek duidelijk hoe het rentesysteem werkt. Het komt erop neer dat mensen die geen geld hebben, rente betalen aan mensen die wel geld hebben. Mensen die geen geld hebben moeten lenen en mensen die veel geld hebben kunnen uitlenen. Alleen de rijkste 10% van de mensen verdient aan rente. En daarvan komt het overgrote deel terecht bij de allerrijkste 1%, waarvan de helft bij de 0,0001% van de rijken. In Nederland alleen al wordt er 100 miljard euro aan rente per jaar betaald. Wereldwijd gaat het om tussen de 10 en 15 biljoen aan rente.

“Het is eigenlijk ‘een zwart gat’, dat geld komt niet meer beschikbaar voor ons en onze economie. Daardoor ontstaat een enorme vermogenspositie bij een heel klein groepje mensen. Zij worden rijker door het rentesysteem waar anderen voor werken.

Bedrijven die kapitaalschaarste op willen lossen door naar de beurs te gaan krijgen te maken met aandeelhouders. Deze steken niet alleen geld in een bedrijf maar worden ook (deels) eigenaar van het bedrijf. Ook dit is een uitwas van rentedragend geld.

Al die dingen bij elkaar opgeteld zorgen ervoor dat bijna de hele productie van de werkende mens en de ondernemers, dus de mensen die waarde creëren, in de handen valt van die hele kleine bovenlaag. En wat doen die ermee? Het gaat niet eens meer om geld, het gaat er meer om de rijkdom die zij hebben, te vertalen naar macht. Dat is waar we nu middenin zitten. Die mensen hebben nu zoveel in handen dat ze een wereldregering aan het vormen zijn.”

Wat is de rol van Crypyo’s in dit geheel?

“Ook de crypto-ontwikkelaars proberen een antwoord te vormen op de problemen van de geldmarkt en met de banken. Maar als je dit gaat analyseren dan blijkt dat niet echt te lukken. Het systeem, zoals het nu is, hevelt de waarde van mensen die produceren over naar de mensen die geld hebben; een herverdeling van waarde. Dat is niet wat wij willen. Wij willen dat geld alleen een ruilmiddel is.

Als we dan kijken naar de Bitcoin dan zien we dat die zeer sterk herverdeelt via het monetaire systeem. Er zijn letterlijk mensen heel rijk mee geworden, mensen die zelf niets hebben geproduceerd. Het is dus geen productie van waarde maar een herverdeling van waarde. De Bitcoins die iemand ‘verdient’ in de bitcoinhandel, daar heeft iemand anders voor gewerkt. Er zijn in die handel ook grote speculanten (Whales) actief, die door hun strategieën de markt van winst en verlies bepalen. De Bitcoin heeft zo populair kunnen worden omdat mensen er snel rijk van dachten te kunnen worden.”

Anthony vindt dat dit bij een munt als de Florijn absoluut niet mag gebeuren. In die zin is Florijn veel beter dan ‘echt geld’, namelijk gemaakt om uit te wisselen en niet om er rijk van te worden.

Mensen willen er over het algemeen graag op vooruit gaan. Hoe ga je dat met Florijn realiseren als die niet bedoeld is om er rijk van te worden?

“In de parallelle economie is het besef zeker aanwezig dat geld weer een puur ruilmiddel moet worden en dat het alleen maar bestaat om daadwerkelijk de productie van waarde toevoegende mensen te ruilen en dat er niks aan de strijkstok mag blijven hangen. Dat alle waarde van het geld bij degenen blijft die het ruilen.

In Nederland zijn ook anderen, bijvoorbeeld Ad Broere of Henk van Arkwijn, die al een heleboel voorwerk hebben gedaan. Veel mensen die echt goed geïnformeerd zijn, weten wat er op het spel staat en weten dit allemaal het heel essentieel is. Dat is dus heel positief.

Met de Florijn kunnen we de rijkdom onder ons houden. Daar hebben we allemaal baat bij. Ondernemers en consumenten… uiteindelijk gaat dat zich vertalen in meer welvaart voor iedereen.”

Hoe zit het met kredietverstrekking?

Anthony heeft dat in een video uitgelegd. Als je deze video bekijkt, begrijp je direct hoe het kredietsysteem in elkaar zit en hoe afschuwelijk het is dat we met zijn allen 100 miljard rente per jaar betalen.

“Met Florijn kunnen we gewoon het geld scheppen dat we nodig hebben maar dan op rentevrije basis. Dat zijn we ook aan het opstarten op dit moment. De eerste (kleine) kredieten zijn inmiddels verstrekt. Dit hopen we de komende jaren verder uit te gaan bouwen. Dat is allemaal wel afhankelijk van hoe breed Florijn gedragen wordt. Hoe meer mensen met Florijn betalen, hoe meer krediet we kunnen uitgeven.

Het zal waarschijnlijk voor de meeste ondernemers niet mogelijk zijn om alles in Florijn te doen, maar als dat lukt met 20-30% van je omzet, dan zul je echt gaan merken dat je werkkapitaal en je inkomen substantieel gaan stijgen en dat je dus ook veel langer dingen betaalbaar kan houden.”

Hoe zit het met baanzekerheid?

“Als we kijken naar de plannen van ‘the great reset’ en de komende depressie is het evident dat men weinig op heeft met het MKB en dat er in deze sector een slachting gaat plaatsvinden. Dat heeft dan ook gevolgen voor de medewerkers binnen het MKB. Als Florijn kan helpen met financieringen van het MKB en dit geld via bestedingen van consumenten weer terugvloeit naar de ondernemers kunnen zij het onder andere ook weer uit kunnen geven aan het betalen van personeel. Zo houden we het geld onder ons. Dat is beter dan het bijvoorbeeld uit te geven bij grote multinationals. Dat laatste vind ik echt een topprioriteit.

Het geld moet lokaal blijven circuleren. Wanneer het terecht komt bij de rijksten, komt het niet meer terug in onze lokale economie. Als je 100 euro uitgeeft bij een multinational verdwijnt daarvan 68 euro naar het (buitenlandse)hoofdkantoor. Dat geld wordt niet meer in onze lokale economie besteed. Terwijl, als je met Florijn bij een lokale ondernemer geld besteed, blijft dat volledige bedrag in de lokale economie.

De consument heeft macht!

We moeten goed beseffen dat onze koopkracht ook een enorme macht is. Politiek gezien lijkt het of je eens in de vier jaar gaat stemmen, maar in feite stem je ook door je geld uit te geven bij lokale bedrijven, bij elke betaling die je doet. Als je geld uitgeeft bij multinationals stem je in feite voor “the great reset’, want die wordt door die bedrijven ondersteund.

Door ons geld bij multinationals uit te geven, omdat het gemakkelijk is of goedkoper, worden we in feite op de langere termijn steeds armer. Het is belangrijk dat we daarin bewuste en verantwoorde keuzes gaan maken. Als je bijvoorbeeld een boek wilt kopen, kun je ook het ISBN-nummer opzoeken en het bestellen bij een boekhandel waar je met Florijn kunt betalen. Ook dan heb je het binnen een paar dagen in huis. Dat is enorm belangrijk voor onze economische toekomst.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat meer ondernemers zich aansluiten bij Florijn. Daar ligt voor ons nog een schone taak. Maar we zien ook dat het aantal aangesloten bedrijven enorm groeit. Dat is goed nieuws!

We zitten nu nog in een fase dat veel mensen denken dat het met de economie allemaal wel goed gaat. Maar er komt een deflatie aan en dan wordt het een kwestie van alle hens aan dek om te overleven. Dan zul je zien dat munten als de Florijn onvoorstelbaar belangrijk worden.”