Hoe hoog is de belastingdruk in Nederland en wat kun je doen om minder te betalen?
Nederland heeft een van de hoogste belastingdrukken ter wereld, en dat voel je in je portemonnee. Of het nu gaat om de prijs van gas, de belasting op je inkomen of de heffing op je spaargeld, een groot deel van wat je verdient en bezit gaat naar de overheid. Maar wat betekent dat precies? En belangrijker nog: wat kun je eraan doen om minder te betalen? In dit artikel leggen we het uit.
Hoe hoog is de belastingdruk in Nederland?
De belastingdruk in Nederland – het percentage van het bruto binnenlands product (bbp) dat naar belastingen en premies gaat – bedroeg in 2021 40,2%. Dat is net onder het EU-gemiddelde van 41,7%, maar nog steeds aanzienlijk hoger dan in landen zoals Ierland (21,9%). Tegelijkertijd ligt de belastingdruk op bepaalde punten, zoals inkomen en vermogen, in Nederland juist boven het gemiddelde.
Belasting op inkomen
Als je een modaal inkomen hebt van bijvoorbeeld €40.000, betaal je in Nederland een groot deel aan inkomstenbelasting en sociale premies. Hoe meer je verdient, hoe hoger het percentage dat je afdraagt, dankzij het progressieve belastingstelsel.
Belasting op vermogen
Heb je spaargeld of beleggingen boven een bepaalde drempel? Dan betaal je daarover vermogensrendementsheffing, zelfs als je nauwelijks rente of winst ontvangt. Stel dat je €100.000 spaargeld hebt, dan betaal je daar jaarlijks een percentage belasting over, wat je financiële groei kan beperken.
Waarom voelt de belastingdruk zo hoog?
Een belangrijke reden dat de belastingdruk in Nederland hoog aanvoelt, is de samenstelling ervan. Nederland haalt relatief veel belasting binnen via inkomen en vermogen, terwijl andere landen dit meer verspreiden over bijvoorbeeld consumptie of bedrijfswinsten. Bovendien zijn er in de afgelopen jaren nieuwe belastingen ingevoerd en bestaande tarieven verhoogd, zoals de btw op producten en de belasting op energie.
Neem bijvoorbeeld de gasprijzen: meer dan 60% van het variabele gastarief bestaat uit belasting. Dit zorgt ervoor dat Nederland koploper is in Europa als het gaat om de prijs van gas. En dat heeft directe gevolgen voor huishoudens en bedrijven.
Wat kun je doen om minder te betalen?
Hoewel de belastingdruk hoog is, betekent dat niet dat je geen invloed hebt op wat je betaalt. Er zijn manieren om binnen de wet legaal minder belasting te betalen. Dit wordt belasting ontwijken genoemd – en het is heel anders dan belasting ontduiken, wat illegaal is. Hier zijn een paar strategieën die je kunt overwegen:
Maak gebruik van aftrekposten: Zorg dat je op de hoogte bent van aftrekbare kosten, zoals hypotheekrente, studiekosten, of zorgkosten. Veel mensen benutten deze mogelijkheden niet volledig.
Optimaliseer je vermogen: Door je spaargeld anders te verdelen, kun je soms belasting besparen. Denk aan het gebruik van belastingvrije spaar- en beleggingsproducten.
Start een onderneming: Als ondernemer kun je gebruikmaken van fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en investeringsaftrek.
Verdeel inkomsten slim: In sommige gevallen kun je inkomen tussen partners verdelen om in een lagere belastingschijf te vallen.
Volg het webinar en leer meer
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van manieren om je belastingdruk te verlagen. Tijdens het webinar ‘Belasting ontwijken voor beginners’ van belastingexpert Toine Manders leer je hoe je dit nog verder kunt optimaliseren. Hij legt op een toegankelijke manier uit hoe je gebruik kunt maken van belastingregels om niet meer te betalen dan nodig is.
Of het nu gaat om slimme aftrekposten, handige belastingconstructies of manieren om vermogen beter te beheren, je krijgt concrete tips waarmee je direct aan de slag kunt.