Geldontwaarding, verlies van financiële privacy en vrijheid. Wat kunnen we doen?
In een tijd waarin de inflatiecijfers gestaag stijgen, ervaren veel mensen frustratie over de vermindering van hun koopkracht. Het fenomeen dat je geld op de bank met de dag minder waard wordt, is een zorgwekkende realiteit waarvan steeds meer mensen zich bewust worden. Actuele berichtgeving over renteverlagingen en ontwikkelingen zoals de komst van programmeerbaar geld en toenemende financiële surveillance, sporen aan om op zoek te gaan naar alternatieven om financieel vrije keuzes te kunnen blijven maken. Waarom dit zo is en welke alternatieven er zijn, lees je in dit artikel.
Voordat we hier dieper op ingaan is het goed om eerst een beter begrip te krijgen hoe het komt dat je koopkracht minder wordt als je je geld simpelweg op je bankrekening laat staan.
De dubbele klap van inflatie en lage rente
Wanneer je je geld op een spaarrekening zet, verwacht je dat dit over de tijd groeit of tenminste zijn waarde behoudt. Echter, als het inflatiepercentage hoger ligt dan het rentepercentage op je spaarrekening, verliest je gespaarde geld effectief zijn waarde. Ongemerkt kan je simpelweg steeds minder kopen van het geld dat je op je spaarrekening hebt staan. Door verwachte verlagingen van de rente wordt de ontwaarding nog groter.
Ondanks dat de rentestanden op het hoogste niveau in jaren zijn, kunnen ze de inflatie niet bijbenen. Dit betekent dat het geld dat je spaart, elk jaar minder waard wordt in termen van wat je ermee kunt kopen.
Impact van financiële surveillance
Naast deze daling van koopkracht en vermogen, maken veel mensen zich ook zorgen over de toenemende surveillance van financiële transacties door banken. Zo wordt in de recente reportages ‘Ook jij wordt gesurveilleerd door je bank’ en ‘Kleine ondernemers onder druk door bankcontroles’ van het consumentenprogramma Radar duidelijk dat elke bank haar klanten nu al individueel surveilleert en dat dit verstrekkende, vervelende gevolgen kan hebben voor nietsvermoedende, goedwillende mensen. Bij transacties die door banken als ‘ongebruikelijk’ worden aangemerkt, worden mensen ter verantwoording geroepen en in sommige gevallen worden er zelfs bankrekeningen opgeheven. Mensen worden ten onrechte verdacht en moeten hun onschuld bewijzen terwijl ze niets hebben misdaan.
Bovendien zijn er zorgen over nieuwe wetgeving waar de mogelijkheden van banken om witwaspraktijken te voorkomen verruimd worden. Hierdoor zal er nog veel meer controle en surveillance plaatsvinden. Dit terwijl er nu al bijna 2 miljoen keer ten onrechte wordt gemeld dat een transactie ongebruikelijk of verdacht is.
Programmeerbaar geld
Een ander groot punt van zorg bij velen is de komst van digitaal programmeerbaar geld, ook wel bekend als de Central Bank Digital Currency (CBDC). Met dit digitale geld wordt het technisch mogelijk gemaakt dat geld aan bepaalde zaken wel of niet mag worden uitgegeven. Zo is er dus een risico dat een bank of overheid controle krijgt over waar je je geld aan uitgeeft als hier een wettelijk kader voor wordt gecreëerd.
Deze ontwikkelingen kunnen leiden tot meer controle op je financiële handelingen en mogelijk zelfs beperkingen op hoe je je eigen geld kunt gebruiken. Je gedrag kan hierdoor beïnvloed worden en je vrije keuze kan worden aangetast. Daarom is het verkennen van alternatieven niet alleen een kwestie van financieel voordeel, maar ook van persoonlijke vrijheid en privacy.
Mogelijke alternatieven
We hebben hier alvast enkele opties voor je op een rij gezet die je kunt overwegen om je vermogen en financiële keuzevrijheid te behouden of zelfs te vergroten:
1. Banken buiten Nederland met hogere rente
In sommige landen bieden banken nog steeds aantrekkelijke rentetarieven op spaargeld, hoger dan wat je typisch vindt bij Nederlandse banken. Het openen van een spaarrekening bij een buitenlandse bank kan dus een interessante optie zijn. Let wel op de veiligheid van deze banken, de stabiliteit van de betreffende valuta en de regelgeving rond internationale bankrekeningen.
2. Investeren in vastgoed
Vastgoed blijft een populaire keuze voor veel investeerders. Het biedt niet alleen potentieel voor kapitaalgroei, maar kan ook extra inkomsten genereren door verhuur. Bovendien kan vastgoed een goede verzekering tegen inflatie zijn, omdat de waarde van vastgoed en huurprijzen vaak stijgen met de inflatie.
3. Cryptocurrency
Waardeopslag, handelen en betalen in cryptocurrency wordt steeds gebruikelijker. Deze digitale valuta's bieden een alternatief voor traditionele financiële systemen en kunnen potentieel hoge rendementen bieden. Ook zijn er cryptocurrency waarbij de privacy van gebruikers voorop staat zoals Monero.
5. Peer-to-Peer Lending
Peer-to-peer (P2P) lending platforms zoals Geldvoorelkaar.nl, Lender & Spender of Funding Circle, stellen individuen in staat om rechtstreeks geld uit te lenen aan anderen, vaak tegen hogere rentes dan wat traditionele banken bieden. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor zowel kredietverstrekkers als leners buiten de traditionele banksector.
6. Edelmetalen
Investeren in edelmetalen zoals goud en zilver is een tijdloze manier om vermogen te beschermen tegen inflatie en economische onzekerheid. Deze activa worden vaak gezien als 'veilige havens' in turbulente tijden.
7. Startups en venture capital
Voor wie bereid is meer risico te nemen, kan investeren in startups of venture capital interessant zijn. Dit soort investeringen kan potentieel hoge rendementen opleveren, vooral in sectoren zoals technologie en gezondheidszorg.
Conclusie
Het is verstandig om op zoek te gaan naar alternatieven om ervoor te zorgen dat jouw vermogen behouden blijft en zelfs groeit. Door je financiële vrijheid te behouden of te vergroten zorg je direct voor meer keuzevrijheid op verschillende gebieden in jouw leven. Bovendien, met de toenemende surveillance van financiële transacties door banken en de opkomst van digitaal programmeerbaar geld (Central Bank Digital Currency - CBDC), wordt het nog belangrijker om jouw geld onder te brengen bij een partij die jouw privacy waarborgt of een technologie te gebruiken die dit standaard doet.

Meer weten? Volg het webinar ‘Alternatieven voor je bankrekening’ door Mordechaï Krispijn
Wil je meer weten over dit onderwerp en mogelijke alternatieven verkennen? Het Neem dan deel aan het webinar 'Alternatieven voor je bankrekening' door Mordechaï Krispijn op 11 juni. Hij zal zijn kijk, kennis en inzichten delen voor iedereen die zijn of haar geld op een effectievere manier wil beheren.
Wees proactief als het gaat om je financiële situatie en zorg ervoor dat je vermogen niet alleen behouden blijft, maar ook groeit om je financiële doelen te bereiken en om te gaan met de veranderende wereld van financiën in de moderne tijd.
Klik hier voor meer informatie over het webinar en registratie