Bitcoin: een weg naar vrijheid?
Bitcoin: een weg naar vrijheid?
In een tijdperk waarin autoriteiten steeds meer controle uitoefenen over financiële transacties en burgers afhankelijk zijn van centrale banken en overheden, biedt Bitcoin een alternatief. Bitcoin wordt door velen gezien als een baanbrekende technologie en als speculatiemiddel, maar voor een grote groep zogehete ‘Bitcoin maximalists’ belichaamt het de belofte van vrijheid. Vrijheid van financiële uitsluiting, vrijheid van inflatie en vrijheid om zelf soeverein over je vermogen te beschikken.
Bevrijding financiële uitsluiting
Het is voor ons in Nederland lastig in te denken, maar miljoenen mensen wereldwijd hebben geen directe toegang tot bankdiensten. Voor hen biedt Bitcoin een kans om deel te nemen aan de wereldeconomie. Anita Posch is een vooraanstaand pleitbezorger van Bitcoin die zich inzet voor het toegankelijk maken van financiële middelen voor mensen in ontwikkelingslanden. Met haar stichting “Bitcoin for fairness” reisde ze al naar Zambia, Zimbabwe, El Salvador en Zuid-Afrika om lokale projecten te ondersteunen. De kracht ligt volgens haar in het decentrale netwerk van Bitcoin wat mensen de mogelijkheid geeft om zonder bankrekening toch geld te ontvangen en te versturen, zolang ze toegang hebben tot internet. Dit bevordert economische groei en sociale mobiliteit in gemeenschappen die anders gemarginaliseerd zouden blijven.
Ontsnappingsroute centrale controle
In landen waar autoritaire regimes de controle over de financiële sector strakker aantrekken, biedt Bitcoin een ontsnappingsroute. Zoals bijvoorbeeld in Venezuela. Onder het autoritaire regime van Nicolás Maduro heeft Venezuela een enorme economische crisis doorgemaakt, met hyperinflatie die de waarde van de lokale valuta, de bolívar, vrijwel heeft weggevaagd. Veel Venezolanen hebben bitcoin en andere cryptocurrencies gebruikt als een manier om te ontsnappen aan de waardevermindering van hun spaargeld. Bitcoin heeft een alternatief geboden voor het verhandelen van goederen en het veilig opslaan van waarde buiten het wankele banksysteem. Maar ook in landen als Nigeria, China, Cuba en Turkije zijn gevallen bekend waarbij de bevolking Bitcoin omarmde als middel tot onafhankelijkheid.
Ook in landen die niet als autoritaire regimes worden gezien, zoals Nederland en Amerika, adopteren steeds meer mensen bitcoin omdat ze vinden dat overheden en centrale banken autoritaire trekken vertonen. Ze zien inflatie, veroorzaakt door het onbeperkt bijdrukken van geld door centrale banken, als een onzichtbare belasting die de koopkracht vermindert. Bitcoin biedt voor hen een alternatief, doordat het niet door overheden kan worden gemanipuleerd en een vaste, beperkte hoeveelheid heeft. Zo beschermen ze hun vermogen tegen de dalende waarde van fiatgeld en behouden ze meer financiële autonomie.
Filosofie van vrijwillig vertrouwen
Bitcoin's filosofie rust op het idee van vertrouwen in technologie en wiskunde, in plaats van in centrale autoriteiten. Zoals Tom van Lamoen - partijleider van de Libertaire Partij en expert op het gebied van financiële systemen en decentralisatie - uitlegt in zijn artikel "Vrijwillig Vertrouwen", stelt Bitcoin ons in staat om waarde uit te wisselen zonder dat we moeten vertrouwen op tussenpersonen zoals banken. Dit decentraliseert de macht en zorgt ervoor dat burgers weer controle krijgen over hun eigen financiële toekomst.
Het concept van 'vrijwillig vertrouwen' betekent dat de relaties en transacties tussen mensen weer puur kunnen zijn, zonder bemiddeling door instellingen die misschien niet altijd in het belang van de burger handelen.
Meer weten? Neem deel aan het webinar
Van Lamoen gaat tijdens het webinar ‘Waarom Bitcoin dé kans biedt op een vrije samenleving’ dieper in op deze filosofie en laat zien hoe Bitcoin de bouwsteen kan zijn voor een vrije samenleving. Hij zal ingaan op hoe deze technologie ons niet alleen kan helpen onze financiën te beveiligen, maar ook onze fundamentele rechten en vrijheden.
Wil jij meer weten over hoe Bitcoin de wereld kan veranderen en ons dichter bij een vrije samenleving kan brengen? Schrijf je dan in voor het webinar via deze link.