Beleggen in edelmetalen: goud en zilver als sleutel tot financiële keuzevrijheid?

Beleggen in edelmetalen goud en zilver als sleutel tot financiële keuzevrijheid 2

Beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver kan een cruciale rol spelen bij het vergroten en behouden van financiële keuzevrijheid. Dit artikel biedt een uitgebreid overzicht van wat beleggen in edelmetalen inhoudt, hoe het werkt, de voordelen en risico's, en hoe je zelf aan de slag kunt gaan.

Wat is beleggen in edelmetalen?

Beleggen in edelmetalen betekent het kopen van fysiek goud, zilver, of andere edelmetalen, of het investeren in financiële producten die de waarde van deze metalen volgen. Goud en zilver zijn al duizenden jaren gewaardeerd om hun intrinsieke waarde en schaarste. In het webinar ‘Je keuzevrijheid vergroten door goud & zilver’ dat eerder dit jaar werd verzorgd door Joris Beemsterboer van Holland Gold, wordt dieper ingegaan op dit onderwerp.

Hoe werkt het?

Er zijn een aantal manieren hoe je kunt beleggen in edelmetalen. We hebben ze hier voor je op een rij gezet.

1. Fysieke aankoop

  • Gouden en zilveren munten en baren kopen

Je kunt fysiek goud en zilver kopen in de vorm van munten of baren. Deze kunnen worden bewaard in een thuisopslag, een kluis, of via gespecialiseerde opslagdiensten zoals die van Holland Gold.

  • Kombibaren kopen

Je kunt ook goud en zilver kopen in de vorm van kombibaren. Dit wordt vaak vergeleken met een chocoladereep, waarbij kleine stukjes goud of zilver kunnen worden afgebroken voor gemakkelijke verkoop of ruil.

2. Financiële producten

  • Exchange-Traded Funds (ETF's)

Een andere manier is om goud en zilver te kopen in de vorm van financiële producten. In dit geval wordt de prijs van goud of zilver gevolgd zonder de noodzaak van fysieke opslag.

  • Mijnbouwaandelen

Weer een andere manier is om aandelen te kopen van bedrijven die goud of zilver delven.

Voordelen van beleggen in edelmetalen

Er zijn verschillende voordelen van beleggen in edelmetalen. Dit zijn de belangrijkste voordelen.

  1. Waardevastheid

Goud en zilver behouden hun waarde over lange periodes en fungeren als een betrouwbare waardeopslag, vooral in economisch onzekere tijden. De koopkracht van een gouden munt van 2000 jaar geleden kan in grote lijnen worden vergeleken met de huidige koopkracht van goud, hoewel er natuurlijk variaties zijn door de veranderende economische en sociale omstandigheden.

Zo kon je bijvoorbeeld in het oude Rome met een gouden munt (bijvoorbeeld een aureus) een goed maatpak kopen. Vandaag de dag kun je voor het equivalent in goud (ongeveer 31,1 gram of 1 troy ounce, die ongeveer 1800-1900 euro waard is) ook een kwalitatief maatpak kopen. Dit laat zien dat goud een consistente waardeopslag biedt over zeer lange tijdsperioden.

  1. Inflatiebescherming

Edelmetalen zoals goud en zilver zijn een goede manier om je geld te beschermen tegen inflatie. Wanneer de waarde van gewoon geld (zoals euro's of dollars) daalt, blijven edelmetalen hun waarde behouden of worden zelfs meer waard.

  1. Risicospreiding

Beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver kan helpen om je geld op verschillende manieren te investeren, waardoor je minder risico loopt als één investering niet goed presteert.

  1. Geen tegenpartijrisico

Fysiek goud en zilver zijn echt van jou en hebben geen risico's met andere partijen. Anders dan geld op een bankrekening, dat eigenlijk een schuld van de bank aan jou is, zijn goud en zilver meteen jouw eigendom.

Geld bij de bank brengt een risico met zich mee omdat het eigenlijk een schuld is van de bank aan jou. Dit betekent dat als er iets misgaat met de bank, zoals faillissement, je mogelijk niet al je geld terugkrijgt. Hoewel er vaak garanties zijn zoals een depositogarantiestelsel dat een bepaald bedrag beschermt, is er altijd een kans dat je toegang tot je geld beperkt wordt of dat je een deel ervan verliest.

  1. Liquiditeit

Edelmetalen zoals goud en zilver kunnen overal ter wereld makkelijk verkocht worden, waardoor je er waar dan ook snel geld voor kunt krijgen als dat nodig is.

Trends en geopolitieke ontwikkelingen

Uit het webinar met Joris Beemsterboer komen enkele belangrijke trends en geopolitieke ontwikkelingen naar voren die beleggen in edelmetalen extra interessant maken:

Eindfase van het huidige geldsysteem

Ons huidige geld, zoals euro's en dollars, heeft waarde omdat we erop vertrouwen dat het iets waard is. Door de geschiedenis heen verandert elk geldsysteem na een tijdje, en nu zouden we in de laatste fase van ons huidige systeem kunnen zitten, waarin dat vertrouwen kan verdwijnen.

Het vertrouwen in geld kan verdwijnen door verschillende redenen:

Te veel geld bijdrukken

Als de overheid of centrale bank veel geld bijdrukt, kan dit leiden tot inflatie, waarbij de waarde van geld daalt en prijzen stijgen. Mensen verliezen dan vertrouwen in het geld omdat het steeds minder waard wordt. Ter illustratie, vanaf 2020 heeft de de Europese Centrale Bank (ECB) ongeveer honderden miljarden bijgedrukt onder het mom van het bestrijden van de covid-19 crisis.

Economische instabiliteit

Bij economische crises, zoals hoge werkloosheid of een instortende beurs, kunnen mensen het vertrouwen in het geld verliezen. Ze zoeken dan naar stabielere waardeopslag zoals goud of zilver.

Politieke onrust

Politieke instabiliteit, corruptie of slecht beleid kan ervoor zorgen dat mensen het vertrouwen in hun valuta verliezen. Dit gebeurt vaak in landen met zwakke overheden.

Bankfalen

Als banken failliet gaan en mensen hun spaargeld verliezen, kan het vertrouwen in het hele financiële systeem snel afnemen.

Alternatieve valuta's

De opkomst van alternatieve valuta's zoals cryptocurrency kan ook het vertrouwen in traditioneel geld ondermijnen.

In meer of mindere mate zijn alle bovenstaande redenen actueel. Wanneer mensen het vertrouwen verliezen, zoeken ze naar alternatieven die hun waarde beter behouden, zoals edelmetalen.

Geopolitieke spanningen

Multipolaire wereldorde

De wereld verschuift van een unipolaire naar een multipolaire wereldorde, met opkomende machten zoals China en India. Dit kan leiden tot geopolitieke instabiliteit en onzekerheid in de financiële markten.

Handelsrestricties en deglobalisatie

Sinds 2008 is er een trend waarbij landen steeds meer handelsregels en beperkingen invoeren. Hierdoor werken landen minder goed samen op economisch gebied, wat de kans op conflicten vergroot.

Oorlogen en conflicten

Huidige en potentiële conflicten zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en spanningen tussen China en Taiwan kunnen de wereldmarkten verstoren, wat de vraag naar veilige havens zoals goud en zilver doet toenemen.

Inflatie en rente

Stijgende prijzen

We zien de prijzen weer snel stijgen, net als in bepaalde periodes in het verleden. Dit maakt goud en zilver aantrekkelijk om te kopen, omdat ze hun waarde behouden en je geld beschermen tegen waardeverlies.

Renteverhogingen

Centrale banken verhogen de rente om te proberen de prijsstijgingen (inflatie) onder controle te krijgen. Dit zorgt ervoor dat de waarde van aandelen en obligaties meer kan schommelen. Goud en zilver blijven echter populair als veilige investering, omdat ze hun waarde beter behouden.

Nadelen en risico's van beleggen in edelmetalen

Naast de voordelen en de geopolitieke ontwikkelingen die ervoor zorgen dat edelmetalen populairder worden, zijn er ook een aantal belangrijke nadelen en risico’s om in overweging te nemen.

Schommelingen

De prijzen van goud en zilver kunnen sterk veranderen, vooral op korte termijn.

Opslag en verzekering

Het fysiek bewaren van edelmetalen brengt opslag- en verzekeringskosten met zich mee.

Geen rente of dividend

In tegenstelling tot aandelen of obligaties leveren edelmetalen geen extra geld op in de vorm van rente of dividenduitkeringen.

Wet- en regelgeving

Er kunnen beperkingen zijn op de anonieme aankoop en verkoop van edelmetalen. Zo zijn er in veel Europese landen limieten voor hoeveel edelmetaal anoniem kan worden gekocht met contant geld. Er zijn tekenen dat deze regelgeving in de toekomst strenger kan worden, de redenen die hiervoor worden aangevoerd is om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan.

Praktische toepassing

Als je in edelmetalen belegt of het van plan bent te gaan doen zijn er een aantal praktische zaken om rekening mee te houden.

  1. Voorbereiding

Voordat je begint met beleggen in edelmetalen, is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen. Ten eerste, doe grondig onderzoek om de markt, de verschillende beschikbare producten en de bijbehorende risico's goed te begrijpen. Dit helpt je om weloverwogen beslissingen te nemen. Ten tweede, bepaal je budget en investeer alleen geld dat je kunt missen, om financiële problemen te voorkomen. Tot slot, kies een betrouwbare verkoper zoals Holland Gold, die veilige en betrouwbare diensten biedt voor de aankoop en opslag van edelmetalen.

  1. Aankoop en opslag

Wanneer je fysiek goud en zilver wilt kopen, kun je dit doen via erkende dealers. Het is belangrijk om de vorm en grootte van de edelmetalen te overwegen die passen bij je budget en investeringsdoelen. Voor de opslag van je edelmetalen kun je kiezen voor thuisopslag, een kluis of gespecialiseerde opslagdiensten. Voor extra veiligheid kan het verstandig zijn om je edelmetalen geografisch te spreiden.

  1. Bewaken en beheren

Voor het succesvol beheren van je beleggingen in edelmetalen is het belangrijk om de marktprijzen nauwlettend in de gaten te houden en je strategie aan te passen wanneer dat nodig is. Monitor regelmatig de waarde van je edelmetalen en blijf op de hoogte van marktontwikkelingen. Wanneer je overweegt te verkopen, plan dit zorgvuldig op basis van je financiële doelen en de huidige marktomstandigheden. Hierdoor kun je optimaal profiteren van je investeringen en risico's minimaliseren.

Aan de slag

Als je geïnteresseerd bent in het vergroten van je financiële keuzevrijheid door te beleggen in edelmetalen, overweeg dan de volgende stappen:

  1. Informeer je: Lees boeken, volg webinars en leer van experts zoals Joris Beemsterboer.
  2. Start klein: Begin met een klein bedrag en breid je beleggingen geleidelijk uit.
  3. Zoek advies: Overweeg professioneel advies om een strategie op te stellen die past bij jouw financiële situatie en doelen.

Conclusie

Beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver kan een solide manier zijn om financiële keuzevrijheid te vergroten en te behouden. Door de juiste kennis en strategieën toe te passen, kun je profiteren van de voordelen die deze waardevolle metalen bieden. Heb daarbij ook aandacht voor mogelijke nadelen en risico’s en zorg dat je goed geïnformeerd en voorbereid bent als je er wat mee gaat doen.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit interessante onderwerp? Kijk dan het webinar ‘Meer keuzevrijheid door goud & zilver terug van Joris Beemsterboer van Holland Gold.

Bovendien kan je ook deelnemen aan het webpanel ‘Kies Jouw Geld’ op woensdag 24 juli van 20 tot 21:30 uur waarin je jouw vragen kan stellen aan Vincent Kersten, de oprichter van Holland Gold, en aan verschillende andere initiatiefnemers, visionairs en experts op het gebied van geld, te weten: Wesley Feijth (Proprivacy.io), Anthony Migchels (Florijn Nederland), Tjwan Oei (Arnhems Hert & Society 4.0) en Otto Schapendonk (Cijferdokter.nl). Zo krijg je een schat aan inzichten over hoe je jouw vermogen kan laten groeien, anoniem kan blijven betalen en je koopkracht behoudt.