Ontdek 6 holistische benaderingen die verder gaan dan symptoombestrijding

Je voelt je niet fit. Gestrest, uitgeput, opgeblazen, neerslachtig. Misschien slaap je slecht. Misschien heb je al van alles geprobeerd, maar blijft echte verbetering uit. En dan krijg je te horen: “Leer er maar mee leven.” Of: “Je bloedwaarden zijn goed, we zien geen oorzaak.” Maar jouw lijf zegt iets anders. Jij weet dat er iets niet klopt.
Wat als jouw klachten geen toeval zijn, maar signalen? Wat als hoofdpijn, vermoeidheid of stemmingswisselingen geen losstaande problemen zijn, maar onderdeel van een groter geheel?
In dit artikel maak je kennis met zes holistische benaderingen die niet alleen naar de klacht kijken, maar naar het geheel: jouw lichaam, geest, leefstijl en omgeving. Methoden die uitgaan van samenhang. Van luisteren naar je lijf. Van herstellen via inzicht, niet via onderdrukking.
Aan al deze benaderingen gaven we de afgelopen maanden al aandacht in onze webinars. Nu brengen we ze samen. In dit artikel én in het aankomende webpanel over gezondheid, waar je live in gesprek kunt met zeven experts op het gebied van holistische gezondheid.
1. Natuurgeneeskunde
Natuurgeneeskunde gaat uit van het principe dat het lichaam van nature streeft naar herstel en evenwicht. Klachten worden niet gezien als fouten, maar als signalen van disbalans. Uitnodigingen om te onderzoeken wat uit balans is geraakt.
In plaats van alleen naar (de locatie van) de klacht te kijken, wordt gezocht naar de onderliggende oorzaak. Denk aan verstoringen in voeding, leefstijl, emoties of belastende omgevingsfactoren. De behandeling is breed: voeding, kruiden, massages, beweging en rust worden afgestemd op wat het lichaam op dat moment nodig heeft.
Zo ontstaat ruimte voor herstel van binnenuit. Zonder symptoombestrijding, maar met aandacht voor het geheel.
2. Kinesiologie
Je lichaam weet vaak meer dan je hoofd. Kinesiologie maakt gebruik van dat gegeven, door te werken met spiertesten die onthullen waar in het lichaam spanning, blokkades of verstoringen zitten.
Door zachtjes druk uit te oefenen op een spier en de reactie daarop te observeren, kan een kinesioloog informatie krijgen over hoe goed bepaalde organen, systemen of emoties functioneren. De methode is subtiel, natuurlijk en niet-invasief.
Maar kinesiologie blijft niet bij het opsporen van oorzaken: het helpt ook actief bij herstel. Door het lichaam op specifieke punten te stimuleren – via acupressuur, beweging, ademhaling of andere correcties – wordt het zelfregulerend vermogen geactiveerd. Zo wordt de weg vrijgemaakt voor herstel, op zowel lichamelijk als emotioneel niveau.
3. Frequentietherapie
Frequentietherapie gaat uit van het principe dat elk deel van je lichaam – van je darmen tot je zenuwstelsel – een eigen frequentie heeft. Als die verstoord raakt, kun je klachten ervaren zonder dat er medisch iets ‘mis’ lijkt.
Met behulp van een bodyscan wordt gemeten waar disbalans zit, en hoe zwaar je lichaam belast is. Denk aan stress, straling, toxines of onverteerde emoties. Dat geeft inzicht en opent de deur naar herstel. Niet op basis van vermoedens, maar op basis van signalen die je lichaam zelf geeft.
4. Emotional Freedom Techniques (EFT)
Soms zit iets je letterlijk in de weg. Een spanning in je borst, een brok in je keel, onverklaarbare onrust. Je weet dat het iets ouds is – een herinnering, een overtuiging, een patroon – maar het blijft zich herhalen.
EFT is een methode om dat patroon te doorbreken. Door zacht te kloppen op specifieke punten op het lichaam, geef je het zenuwstelsel een seintje: je bent veilig. Emoties krijgen ruimte, het lijf ontspant.
Zo worden klachten die voortkomen uit chronische stress of emotionele belasting niet weggeduwd, maar gehoord. En juist daardoor kunnen ze loslaten.
5. Het aanpakken van candida-overgroei
Sommige klachten lijken nergens vandaan te komen. Wispelturige ontlasting, huidproblemen, vermoeidheid, jeuk, aften, stemmingswisselingen. Stuk voor stuk lastig te plaatsen.
Toch blijkt er soms een verrassend eenvoudige oorzaak aan ten grondslag te liggen: een overgroei van de schimmel candida. Deze schimmel leeft normaal in je darmen, maar kan onder invloed van voeding, stress of medicatie uit balans raken en een breed scala aan klachten veroorzaken.
Candida-overgroei wordt in de reguliere zorg vaak over het hoofd gezien. Toch vormt het voor veel mensen een belangrijke sleutel tot herstel. Door voeding, leefstijl en darmgezondheid aan te pakken, kun je structurele klachten bij de wortel aanpakken en ruimte maken voor echte verbetering.
6. Ozontherapie
Ons lichaam draait op zuurstof, maar wat als je dat op een andere, diepere manier kunt inzetten voor herstel?
Ozontherapie werkt met ozon (O₃), een soort ‘superzuurstof’ die bestaat uit drie zuurstofatomen. Deze actieve zuurstofvorm heeft eigenschappen die parasieten, schimmels, bacteriën en virussen kunnen helpen afbreken. Daarnaast ondersteunt het de zuurstoftoevoer in het lichaam, bevordert het de ontgifting en stimuleert het herstel.
Hoewel in Nederland nog relatief onbekend, wordt ozontherapie in landen als Cuba al jaren succesvol ingezet. Als zelfbehandeling biedt het mensen een laagdrempelige, natuurlijke manier om hun gezondheid te ondersteunen.
Meer leren? Kom naar het webpanel en ga in gesprek met experts in elk vakgebied
Op dinsdag 22 juli van 20:00 tot 21:15 organiseert Keuze Vrij Bij Mij een bijzonder webpanel, genaamd: ‘Wat vertelt je lichaam je echt? 7 holistische gezondheidsexperts geven antwoord’. Daarin kun je live je vragen stellen aan zeven experts in holistische gezondheid, ieder gespecialiseerd in een eigen methode.
Je krijgt geen standaardpresentatie, maar een interactieve avond vol inzichten, antwoorden en nieuwe perspectieven die ten goede kunnen komen van jouw gezondheid.
Aan het woord komen:
Astrid Wormgoor – natuurgeneeskunde
Carola den Oudsten – kinesiologie
Ruud Verschoor – frequentietherapie
Laura Fobler – EFT
Yvonne Oostrom – candida-overgroei
Mordechaï Krispijn & Anna Zeven – ozontherapie