Waarom Chinese geneeskunde voor discussie zorgt in de medische wereld

Traditional Chinese Medicine

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) als een manier om hun gezondheid te verbeteren en ziektes te voorkomen. TCM, een eeuwenoude praktijk uit China, omvat holistische behandelmethoden zoals acupunctuur, kruidenremedies, Tuina massage en Qigong, die allemaal gericht zijn op het herstellen van de balans in het lichaam. Ondanks de groeiende populariteit, is de erkenning van TCM door de medische wereld een onderwerp van wereldwijde discussie. Waarom wordt deze geneeswijze zo snel populair en wat ligt er ten grondslag aan de controverse over de erkenning ervan?

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

TCM is gebaseerd op het concept van qi, de vitale energie die door het lichaam stroomt, en de balans tussen Yin en Yang. Deze balans wordt gezien als cruciaal voor een goede gezondheid. Wanneer de balans wordt verstoord, kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. Behandelingen binnen TCM, zoals acupunctuur, kruidenmedicijnen en Qigong, zijn gericht op het herstellen van deze balans.

Voor veel mensen die op zoek zijn naar een alternatieve aanpak van hun gezondheid, biedt TCM een interessant en natuurlijk alternatief voor de traditionele westerse geneeskunde. Het idee dat het lichaam zelf geneeskrachtige eigenschappen bezit en de balans hersteld kan worden met natuurlijke middelen, spreekt steeds meer mensen aan.

De discussie binnen de medische wereld

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft TCM opgenomen in haar International Classification of Diseases (ICD) en zet hiermee een stap richting erkenning van deze geneeswijze. Tijdens de coronacrisis is de reputatie van de WHO flink onder druk komen te staan. Er zijn vragen gerezen over de integriteit, onafhankelijkheid en neutraliteit van de organisatie, voornamelijk vanwege de grote financiële bijdragen van particuliere donoren en stichtingen. Daarnaast heeft de WHO kritiek gekregen vanwege onjuiste informatie en rigide beleid dat bleek te zijn gebaseerd op een beperkte wetenschappelijke basis. Ondanks deze uitdagingen geniet de organisatie nog steeds aanzien binnen de medische wereld.

Bij medische experts die het beleid van de WHO volgen, met name in Europa en de Verenigde Staten, heeft de beslissing om TCM toe te voegen aan de ICD tot zorgen geleid. Deze artsen wijzen erop dat veel van de behandelingen binnen TCM onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn en dat er meer onderzoek nodig is om de veiligheid en effectiviteit te garanderen. Sommige medische professionals vrezen dat deze erkenning kan leiden tot de legitimatie van onbewezen behandelingen en mogelijk gezondheidsrisico’s voor patiënten kan opleveren.

Aan de andere kant wijzen artsen en onderzoekers op het bewezen nut van TCM-technieken zoals acupunctuur, vooral bij aandoeningen zoals chronische pijn. Studies van de Amerikaanse National Institutes of Health tonen aan dat acupunctuur effectief is bij de behandeling van lage rugpijn en osteoartritis. Daarnaast blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het Journal of Pain dat acupunctuur helpt bij migraine en spanningshoofdpijn. De WHO heeft acupunctuur bovendien erkend als een effectieve behandeling voor meer dan 100 aandoeningen, waaronder chronische pijn en revalidatie na beroertes

Waarom steeds meer mensen TCM omarmen

Ondanks de controverse blijft TCM in populariteit toenemen, niet alleen in Azië, maar ook in Europa en de Verenigde Staten. In een tijd waarin steeds meer mensen alternatieve geneeswijzen overwegen, wordt TCM vaak gezien als een waardevolle aanvulling op westerse medische praktijken. Behandelingen zoals kruidenmedicijnen en acupunctuur bieden een natuurlijke benadering die in veel gevallen gunstig is gebleken voor mensen met chronische aandoeningen of mensen die preventief hun gezondheid willen verbeteren.

Het belang van vrije gezondheidskeuzes

Bij Keuze Vrij Bij Mij vinden we het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn over de verschillende manieren om voor hun gezondheid te zorgen. Het is belangrijk dat je in vrijheid kunt (blijven) kiezen wat bij jou past, of dat nu westerse geneeskunde, TCM, Ayurveda of een andere geneeswijze is. Gezondheid is persoonlijk, en de keuzes die je maakt, dienen aan te sluiten bij jouw unieke behoeften en voorkeuren.

Wil je meer weten over Traditionele Chinese Geneeskunde?

Ben je benieuwd hoe TCM jou kan helpen om je gezondheid te verbeteren of ziektes te voorkomen? Keuze Vrij Bij Mij organiseert op dinsdag 8 oktober het webinar ‘Voorkomen & genezen met Chinese Geneeskunde’ waarin je alles te weten komt over deze fascinerende geneeswijze.

Ontdek de kracht van TCM en meld je vandaag nog aan!

Bronnen

DLMplus
Ankh Hermes
The World from PRX
Mongabay
CGTN News
BioMed Central
Frontiers
CGTN News