user icon

Interview met: Suzanne Harbers - eigenaresse Coach026

Coach026 375515 NLD DB 21

Tijdens de sombere dagen van de winter en gevolgen van de lockdown, kan het zijn dat je momenten hebt waarbij jij je niet goed kunt ontspannen. Je zit continu voor de tv, achter de laptop of op je telefoon. Scrollend op Facebook, Instagram, Twitter of Tiktok alsof er geen einde aan komt. Vraag jezelf eens af: Ben je laatste tijd misschien gespannen, gestrest en voel jij je ongelukkiger? Suzanne Harbers van Coach026 in Arnhem helpt mensen om in contact te komen met henzelf. In dit artikel lees je over waarom ze is begonnen met haar praktijk en hoe jij je gelukshormoon kan opwekken.

Het verhaal achter Coach026 is voor haar een optelsom van ervaring, interesse in psychologie en drijfveer om mensen te helpen. “Ik heb in al mijn beroepen mensen geholpen en daar haal ik mijn energie uit. Ik besloot na het volgen van verschillende opleidingen te starten met mijn eigen praktijk. Als geregistreerd therapeut zie ik mezelf als de vertaler van geest en lichaam”.

In het begin van haar studie, kwam ze erachter dat ze gefascineerd raakte in de psychologie en welzijn van mensen. Wat haar tot de dag van vandaag is bijgebleven is dat een docent in de klas vertelde: “Je lijf beïnvloedt het denken en hoe je denkt beïnvloedt je lijf. Dit komt doordat de mens een psychosomatisch wezen is”. Simpel gezegd kan je het woord in tweeën delen namelijk; ‘psyche’ je geest en ‘somatisch’ je lichaam. Suzanne geeft tijdens het interview een goed voorbeeld hiervan. “Wanneer je hoofdpijn krijgt, merk je dat dit ook invloed heeft op je humeur. Het is steeds een combinatie van hoe jij je voelt in je lijf dat gepaard gaat met je psyche en andersom”. De één kan niet zonder de ander voor komen”.

Coach026 375515 NLD DB 5

Bij haar in de praktijk helpt ze mensen middels massage, therapie, of massagetherapie. Bij het laatste gaat het om een behandeling die gericht is op het lijf en diens gevoelswereld inclusief een gesprek. “Je lijf geeft signalen af dat het niet oké met je gaat. Alleen zijn wij vergeten hoe we daar naar moeten luisteren. Wij weten niet meer hoe het werkt. Met cliënten ga ik op zoek naar wat er speelt in je lijf en waar je naar luistert. Een mooie opdracht hierbij is om naar de pijn toe te gaan. Als wij ongemak ervaren in ons lijf, zoals onze schouders, willen de meeste mensen het snel oplossen. Zij het middels harde massage of door je rug te laten kraken. Dit is meer een tijdelijke oplossing. De pijn die voelt is een signaal van je lijf dat om aandacht schreeuwt. Je moet eigenlijk naar de pijn toegaan met je eigen energie. Uitkomst hiervan is dat de cliënt opgelucht en bewust wordt over de kernoorzaak. Het gaat om het totale plaatje: van binnenuit naar je buitenkant toewerken”.

Ze heeft zich aangemeld bij Keuze Vrij Bij Mij omdat de missie ‘iedereen is welkom’ resoneert met hoe zij omgaat met iedereen om haar heen. “Als je bij mij op het praktijk wilt komen met of zonder een mondkapje, dan is dat prima. Ik heb cliënten gehad die het mondkapje niet af willen doen en dat is oké. Iedereen mag er zijn. Je bent namelijk baas over je eigen lichaam. Waar het mij omgaat is namelijk dat ik mijn cliënten help”.

Als tip geeft ze mee dat wij elkaar vaker moeten knuffelen. “We leven in een tijd waarin elkaar aanraken als een gevaar wordt gezien. Door te gaan knuffelen maak je oxytocine en serotonine aan. Deze stofjes spelen een belangrijke rol bij het met elkaar te verbinden, gelukkiger te zijn, zelfvertrouwen te krijgen. Het helpt je ook om te ontspannen en om je veilig te voelen. Oxytocine wordt ook wel de knuffelhormoon genoemd. Dit kan je namelijk opwekken middels aanrakingen. Eigenlijk moeten wij elkaar dagelijks tot wel 7 keer knuffelen. Met elkaar in contact komen geeft je immuunsysteem een boost. Mocht er niemand bij jou in de buurt zijn, dan is het goede nieuws dat je dit knuffelhormoon ook zelf kan opwekken. Door te gaan sporten, douchen of je huisdier te knuffelen wek je het namelijk ook op. Het gaat erom dat je elke dag in contact komt met je lijf. Het is een wisselwerking”.

Coach026 375515 NLD DB 4

Dit interview is geschreven door Aylin Karademir