user icon

Interview met: Renate Steinfort - eigenaresse Het Spiritueel ZENtrum

DSC 7484

Ontspannen in de yogales, ongeacht je vaccinatiestatus

“Mensen hebben allemaal recht op hun eigen principes en keuzes. Gevaccineerd of ongevaccineerd, bij mij in Het Spirituele ZENtrum is iedereen welkom en je medische status is gewoon geen issue hier.”

Aan het woord is Renate Steinfort, eigenaar en docent van Het ZENtrum te Aadorp, op een steenworp afstand van Almelo. Het ZENtrum, gevestigd in het pand van een voormalig kinderdagverblijf, is een plek waar iedereen zich thuis voelt, waar de sfeer ontspannen en fijn is en waar mensen komen voor innerlijke en uiterlijke ontwikkeling. Gevaccineerd en ongevaccineerd volgen gewoon samen lessen. Vroeger was dat altijd zo en nu is het bijna bijzonder terwijl dit toch eigenlijk heel normaal zou moeten zijn!

DSC 7486

De belangrijkste vraag die tegenwoordig op vele lippen gebrand lijkt te zijn: ‘ben je al ge….?’ (‘gefascineerd’ zeg ik zelf weleens gekscherend). Renate beaamt dat het weleens aan de orde komt. “Het antwoord op deze vraag is soms ja en soms nee en het leuke is dat het hier helemaal geen issue is.” In Het ZENtrum kan gepraat worden over van alles, en moeilijke onderwerpen worden niet geschuwd maar Renate kiest er heel bewust voor om iedereen in zijn waarde te laten. “Ik probeer het onderwerp wel een beetje te vermijden want niemand moet het gevoel hebben aangevallen te worden op zijn of haar keuze. Ik wil echt voorkomen dat er hier een gesprek komt van ‘denk nou eens na’ of ‘dat doe je toch niet’. Er komen hier bijvoorbeeld ook veel mensen die in de zorg werken en logischerwijs zijn er veel van hen gevaccineerd. Zij ervaren momenteel behoorlijk veel werkdruk, en zijn in sommige gevallen ook best gespannen. Als je hier voor je rust komt dan zit je niet te wachten op die discussies. Uiteindelijk heeft iedereen gewoon zijn eigen redenen om het wel of niet te doen. Mensen in de zorg die zich hebben laten vaccineren, vanuit hun liefdevolle hart en angst om een kwetsbare te besmetten, daar kan ik alleen maar respect voor hebben.”

Nu sinds 25 september de QR-codes geïntroduceerd zijn en deze na de laatste persconferentie ook in sportscholen verplicht zijn geworden, heeft Renate nog een leuk nieuwtje. “Het ZENtrum is vanaf 1 november een Spiritueel ZENtrum en behoort niet meer tot de SBI-code ‘Sportschool’. Dat voelt zoveel beter zo, omdat wat wij doen en aanbieden meer bij ‘Overige Levensbeschouwelijke Organisatie” hoort dan bij sport.” We leren mensen op een hele nuchtere manier het 8-voudige pad van de Yoga-Lifestyle aan en de actievere Yoga-lessen ( Asana-lessen heet dat officieel) is daar maar een klein onderdeel van. We leren mensen o.a. het belang van de juiste Ademhaling, Meditatie, de kracht van Mantra-zingen, Concentratie- en Mindfulness-technieken en nog veel meer… Niet alleen gevoelsmatig een goede keuze, het is tevens een slimme uitweg gezien het huidige (deur)beleid, want voor levensbeschouwing kan de QR thuisblijven! Win-win dus.

En belangrijk om te vermelden dat Renate er alles aan doet om de locatie Coronaproof te houden. De lucht in de yogazaal wordt voor, tijdens en na de les gefilterd met een ionisator/luchtreiniger die alle virussen, bacillen, geurtjes et cetera opneemt en schone lucht uitblaast. Voor, halverwege en na de les worden de deuren een paar minuten tegen elkaar open gezet, voor goede ventilatie en luchtdoorstroming zodat de kans op verspreiding van het virus klein is. Bovendien zijn de groepen klein. Terwijl ik met Renate naar de yogazaal loop om wat foto’s van haar te maken komt er een vriendelijke vrouw binnen die de schoonmaakster blijkt te zijn. Ook zij kan rekenen op de liefdevolle aandacht van Renate als ik wat flarden van hun gesprek opvang. Het is niet alleen hygiënisch schoon maar er hangt ook een heel fijne sfeer hier. Met recht een stressvrije zone!

DSC 7450

De boom in de tuin trekt mijn aandacht. “Hier geef ik in de zomer vaak les, en dat is magisch; zo’n groep rondom de boom, buiten liggend in het gras. Verbonden met de aarde en alle elementen”. De herfstkleuren om ons heen stemmen vrolijk. Lachend neemt Renate in haar herfstkleurige vest nog wat poses aan. De boom, hoe kan het ook anders. We keuvelen gezellig verder terwijl ik foto’s maak.

DSC 7462 1

Wat zoeken de mensen bij het ZENtrum behalve zichzelf?

“Mensen komen allemaal met hun eigen motivatie naar het ZENtrum, meestal omdat men juist in deze periode heel erg op zoek is naar rust en Zingeving in hun leven. Maar soms ook gestuurd door een fysio of huisarts in verband met bepaalde klachten. Dan zegt zo’n medisch specialist, misschien moet je eens yoga gaan proberen. Af en toe stapt iemand hier binnen met een twijfel ‘ik denk niet dat het wat voor mij is’. In de praktijk valt het gelukkig meestal wel mee en ontdekt men wat de lessen met hen doen. Uiteindelijk zoeken de meeste mensen die hier komen rust en ontspanning.” Dus het zijn niet alleen zweverige types van middelbare leeftijd? “Nee joh, er komen hier zelfs fanatieke sporters voor de yin of restorative, specifiek gericht op het bindweefsel omdat ze doorgaans veel van hun lichaam vragen. Yoga brengt hen in balans.” Het blijken zowel mannen als vrouwen te zijn en het merendeel is tussen 30 en 60 jaar. Renate vertelt dat er zelfs vriendschappen zijn ontstaan. “Mensen die met elkaar meerijden in de auto, er zijn al appgroepjes gevormd waarin men initiatieven deelt, bijvoorbeeld om buiten de lestijden af te spreken of men komt erachter dat er een gemeenschappelijke hobby of passie is.”

DSC 7499

Toen de lessen na de afgelopen lockdowns weer live ( in plaats van Online) gegeven mochten worden zag ze alles en iedereen weer opleven. Het contact tussen docenten en cursisten is uiteindelijk ook essentieel onderdeel van het proces van bewustwording. “Menselijkheid is een van de belangrijkste waarden voor mij. En blijkbaar straalt deze locatie dat ook uit. Bijna iedereen die hier binnenkomt valt onmiddellijk de huiselijkheid en gezelligheid op. ‘Woon je hier’ vraagt men dan. Zo voelt het blijkbaar, en daar doe ik ook erg mijn best voor. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat echt iedereen welkom is hier!”

Interview, tekst & foto’s: Barbara Le Noble, www.barlenoble.nl