user icon

Interview met: Jeannette Uittenbogaard

Aanbieder Template 5

Op een zonnige avond in april zitten we klaar voor een interview met niemand minder dan Jeannette Uittenbogaard, bekend van haar bedrijven De Vliegende Olifant en Fysio Bowenpraktijk Arnhem. Zodra de Zoom meeting gestart is, valt ons oog direct op een prachtige poster die achter Jeannette hangt. “Dit is reclameposter van Gregory Colbert. Een fotograaf/regisseur die sommigen misschien wel kennen van The Nomadic Museum. Hij drukt met zijn werk de onlosmakelijke verbinding uit die er is tussen mens en dier en eigenlijk alles wat leeft. Voor ons is deze visie - het eenheidsprincipe - de basis van De Vliegende Olifant.

Het ziet er heel inspirerend uit. Hangt deze in je praktijk?

“Ja en nee. Ik zit nu in de vergaderkamer van De Vliegende Olifant in Arnhem. Een centrum voor persoonlijke ontwikkeling en groei dat ik samen met mijn partner Harry Geurkink heb. In dit pand bevindt zich, samen met andere kleine bedrijven, mijn eigen praktijk FysioBowen Arnhem. In deze praktijk combineer ik de fysiotherapie met Bowen Therapie en geef ik groepslessen Chineng Qigong en Bodymindfulness. De Bowenmethode bestaat sinds 1950 ongeveer. Het is ontwikkeld in Australië door Tom Bowen, een ‘man die gouden handen moet hebben gehad’. Zijn navolgers hebben van zijn manier van behandelen een methode gemaakt. De Bowenmethode werkt via de fascia - het bindweefsel dat als een spinnenweb rond en tussen alle weefsels in ons lichaam zit. Het is als het ware de verbinder tussen de verschillende lagen van onszelf. Dit is ook de laag waarin acupuncturisten hun naalden zetten. Voor mij komen de oosterse en westerse geneeswijzen hierin samen. De gehele mens wordt behandeld. Eigenlijk geef de methode het lichaam subtiele prikkels om daarna in alle rust zelf de heling in te zetten. Vanwege de combinatie met de fysiotherapeutische technieken duurt een sessie bij mij 1.5 uur. Het is een soort zintuiglijke reis en reset - echt een ‘treat’. Wat ik veel terug krijg is verwondering van de werking ervan. Klachten verminderen, beter slapen, meer ontspanning. ‘Alsof alles weer met elkaar verbonden wordt’. Omdat ook onze herinneringen in deze laag liggen opgeslagen en het zelfs tijdlijnen met elkaar verbindt, kan er ook emotioneel en energetisch heling ontstaan. Je zou kunnen zeggen dat de methode de mogelijkheid biedt om op diep niveau de verbinding met jezelf te herstellen.

Klinkt interessant en als een mooie therapievorm. Wie is de persoon Jeannette achter de therapie? Hoe zou je jezelf omschrijven?

“Iemand die ontzettend veel houdt van de natuur, van oer en echt-zijn, van (oude) culturen - daar komt ook mijn logo vandaan - van sport/dans/kunst en altijd geïnteresseerd is geweest in wat de mens beweegt en waarom. De laatste jaren werd dat in een nog groter kader gezet: Wie zijn we eigenlijk? En dan bedoel ik vanuit het Grote Geheel gezien. De Kosmos.

Misschien kun je me een ontdekkingsreiziger noemen: Onderzoekend, nieuwsgierig, verbindend en creatief. Ik kan eigenlijk pas goed functioneren als ik vanuit een breed kader kan kijken. Daarnaast ben ik ook heel ervaringsgericht, ik zeg pas ‘ja’ als ik het ook echt zo voel. Dan kan ik heel gedreven zijn en er écht voor gaan. Ook ben ik empathisch, wat tegelijkertijd een valkuil kan zijn. In mijn vak kon ik bijvoorbeeld iemand zo goed voelen dat diegene opgelucht wegging en ik me zelf minder goed voelde. Het is belangrijk voor me geweest om mezelf goed te begrenzen en goed te leren voelen van wie wat is. Wel voelen, maar niet overnemen en stevig in mijn eigen kracht staan. Als het ware het energetisch goede voorbeeld zijn voor de ander zijn.

Ook in het kader van COVID was dit belangrijk voor mij. Voor mij is het principe van je laten prikken voor de ander onmogelijk. Afgezien van of dat ook werkelijk kan, ga ik ervan uit dat ons lichaam zelf, op een natuurlijke wijze, heel sterk is en ook nog veel krachtiger kan worden! Mijn moeder ging vroeger op met ons op bezoek bij buren waar de kinderen de mazelen hadden, om ons het door te laten maken en er sterker uit te komen. Toen ik studeerde kon je als arts in opleiding aan de VU nog een specialisatie homeopathie kiezen, dat is al vele jaren onmogelijk. Waarom is dat veranderd? Ik had daar wel een gevoel over, maar dat dat zo vernuftig georganiseerd is, heeft me zeer geboeid. Alles ging op z’n kop de afgelopen 2 jaar.

En nu - nu vind ik het een uitdaging om naar mogelijkheden te kijken. Via systeemopstellingen onderzoeken en transformeren waar onze angst(en)/ emoties over gaan. Deze onder ogen zien en verwerken. Energie. Adem. We weten nog zo weinig en er valt nog zoveel te ontdekken. O.a. Wim Hof heeft ons dat laten zien. De natuurvolken als voorbeeld, het hart centraal. Mijn geliefde partner en vele anderen hebben me de afgelopen jaren geïnspireerd om compleet anders te gaan kijken. Het was een ritje in de achtbaan: soms verwarrend, vaak prachtig en dankbaar! Ons leven zien als een hologram. Als alles één is en we één zijn met de Bron, betekent dat dat alles een spiegel is van onszelf. We krijgen terug wat we van binnen leven. Resonantie, op collectief niveau en op individueel niveau. Leven we vanuit (overgenomen) angst, frustratie of vanuit liefde en vertrouwen? Die keuze hebben we.

Er komt de afgelopen jaren zoveel knowhow vrij. Wijsheden vanuit de natuurvolken, sjamanisme, quantumfysica, epigenetica. Het hart dat zoveel meer gevoeliger is dan onze hersenen en de verbinder is met al wat is. Echt zó interessant. Voor mij is het ontrafelen en helen van mijn eigen denkkaders, overtuigingen en emoties een belangrijk onderdeel geweest. Door jezelf vrij te maken, maak je de wereld vrij. Dit neem ik natuurlijk ook mee in mijn werk zowel individueel als in de groepen.”


IMG 6629 e1525878635993 400x400

Welke ervaringen uit het verleden hebben je gemaakt tot wie je nu bent?

“Onder andere mijn 2,5 jaar werken en leven als fysiotherapeute in Israël in de periode voor de eerste Golfoorlog. De Golfcrisis was interessant omdat er op zoveel lagen verschillende informatie werd gegeven. Ik kreeg in het ziekenhuis een heel ander beeld dan buiten het ziekenhuis. Ik werkte daar veel met dienstplichtige militairen. Er was veel censuur, belde naar Nederland voor informatie bijvoorbeeld. De datum voor oorlog werd afgesproken - dat vond ik zo bizar! Het heeft veel vragen opgeroepen.

In de periode ervoor werkte ik als net afgestudeerde fysiotherapeute in de kinderrevalidatie en was daar leidinggevende van de afdeling met de jongste kinderen. We waren met een heel internationaal team, wat heel leuk was. Er waren jonge Joodse en Palestijnse kinderen - dikke vriendjes van elkaar. Geen enkel onderscheid - zoals kinderen zijn. Ik besefte dat ze enkele jaren later zomaar vijanden van elkaar zouden kunnen zijn. Omdat dit inherent is aan het land. Je wordt er bijna automatisch in een conflict - in dualiteit getrokken. Een interessant gegeven: hoe kan er ooit vrede/liefde zijn? Ik heb dit zelf op een gegeven moment ervaren: Ik werd uitgenodigd om de sabbat te vieren door een heel vriendelijke familie van een kindje dat ik behandelde. Onderweg naar hen toe realiseerde ik me dat we bezet gebied inreden en we naar een van de oudste en als zeer militante bekend staande nederzetting reden. Een anti-Palestijns, groot Israël-denkende gemeenschap. Ik wilde daar niet zijn, was het niet eens met hun standpunt, maar kon ook niet meer weg vanwege sabbat. Het werd geen prettig verblijf. Nadien merkte ik dat er iets tussen mij en die ouders was komen te staan. Ik voelde niet meer hetzelfde voor de ouders, dat was een pijnlijke ervaring. Ik moest daar afgelopen Corona-tijd ook aan denken. Kun je een mening hebben en andermans mening respecteren? Kun je houden van iemand met wie je een meningsverschil hebt? Deze ervaring is belangrijk voor me geweest. Ik had en heb zeker een standpunt, en wilde de ander ook overtuigen, maar tegelijkertijd wilde ik niemand uitsluiten en van ze blijven houden. We zijn allemaal met elkaar verbonden. Willen we gelijk of willen we geluk? Dit is denk ik het proces dat we met elkaar doormaken nu.

Over processen gesproken, in 2010 had ik een heel bijzondere ervaring op een bijeenkomst van 10-10-2010. Ik was bij een lezing over een reisverslag van Peru en Bolivia n.a.v. een boek van van Huffelen en Huffelen. Er werd gezegd: “We hebben gevraagd of de energie van de Machu Picchu mee hierheen mag komen.” Op dat moment voelde ik een enorme trilling/energie via mijn voeten omhoog komen en was ineens emotioneel. Zeer verwonderd ben nadien vele boeken gaan lezen die daar mee te maken hadden. Mijn wereld ging enorm open daarna en dat is eigenlijk nooit meer gestopt. Van het loslaten van dingen die ik jaren voor waar had gezien, de tijd waarin we leven ook op spiritueel niveau, tot het spel van Corona dat we spelen sinds 2020. Het losmaken van de matrix waarin we leven. Ik was daarin een enorme ‘onderzoeker’ en ben het nog. Zij het dat het nu rustiger is. Er is een soort begrijpen en een duidelijke koers. Taira Seifaddini - een van mijn collega’s en mede oprichter van De Vliegende Olifant - heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld.

Een ander belangrijk aspect in mijn leven is de ervaring van mijn partner Harry. Hij had op jonge leeftijd een bijna doodervaring (BDE) en heeft dat pas in 2007 naar buiten gebracht. Hij heeft in die ervaring een andere werkelijkheid gezien. Een werkelijkheid van heel veel licht en liefde. Zijn ervaring was ook voor mij heel belangrijk. Het verklaarde o.a. waarom ik meer kon voelen dan normaal en dat wat ik voelde waar zou kunnen zijn. Energie op plekken/ bij mensen. Het verklaarde ook mijn intuïtie. Daarnaast geeft zijn ervaring een totaal andere kijk op de dood én dus ook op het leven met ‘de grot van Plato’ als metafoor. Een grote inspiratiebron. En erg belangrijk in deze tijd waarin angst voor ziekte, dood en verlies in zo’n grote mate aanwezig zijn.

We werken beiden veel met en vanuit dit onderwerp. Ieder op onze eigen manier. Lezend, ervaringsgericht en ook wetenschappelijk. (Er gebeurt erg veel rondom het onderwerp ‘bewustzijn’ op dit moment binnen de wetenschap). Er komen steeds meer verklaringen voor eerder niet te verklaren fenomenen. Het is zo ontzettend hoopvol en voor mij nu ook zo logisch. Ons werk komt samen in De Vliegende Olifant. Harry is behalve fysiotherapeut/ondernemer met een grote eigen praktijk in Zevenaar ook wetenschapper en kan heel goed de vertaalslag maken van zorg naar de zorgverzekeraar. Het is zijn missie om verandering te bewerkstelligen binnen de gezondheidszorg. Belangrijke pijlers zijn daarin Samenwerken, vertrouwen en vanuit de werkvloer opbouwen. Hij weet waaraan hij werkt en waarvoor hij werkt. Hij kan feilloos op zijn intuïtie vertrouwen - iets wat komt door die bijna doodervaring.

Over ervaringen gesproken, het komt soms voor dat mensen tijdens een behandelsessie FysioBowen vanzelf in een bepaalde meditatieve staat terecht komen. Een bijzonder moment waarin ze van alles meemaken en dat voelbaar is in de ruimte. Voor Fred Matser - auteur, filantroop en filosoof - was zo’n ervaring de reden van het oprichten van de stichting Essentia Foundation: Wetenschappers die zich bezighouden met onderzoek naar het ‘bewustzijn’. We zullen zien: wetenschap en spiritualiteit komen weer samen. Net als veel andere ogenschijnlijk tegengestelde werelden. Heel erg inspirerend.”

Wat doe je als ondernemer oftewel: wat voor werkzaamheden verrichten jouw bedrijven?

“FysioBowenpraktijk Arnhem is een tool voor mij, mijn core- business. Fysiotherapie én de alternatieve geneeswijzen samen. Hiermee kom ik in contact met mensen. Er komen vooral mensen met lichamelijke of stress gerelateerde klachten. Jonge en oudere mensen. Ook kinderen. Er is zoveel stress. Mensen kijken zoveel naar buiten om te weten waar ze staan. Tijdens de behandeling is er tijd en ruimte om zich weer te verbinden met zichzelf. Zo kunnen er gesprekken ontstaan en worden er soms behoeftes om aansluiting te krijgen bij gelijkgestemden duidelijk. We kunnen dan binnen De Vliegende Olifant naar mogelijkheden kijken. Oefengroepen, meditatie, informatie…

De Vliegende Olifant is het bedrijf waarin alles samenkomt - waarin Harry en ik op onze eigen manier werelden met elkaar verbinden en informatie delen en inspiratie bieden voor de verandering die we nu meemaken. We bieden daar inspiratieavonden, lezingen bv van Harry over zijn BDE, ons symposium, Wim Hof Trainingen, workshops etc aan. Ook de andere Zzp-ers bieden er van alles aan: yoga, mindfulness, authentieke improvisatie, coaching etc. Ervaringen die verbredend werken, inzicht geven en ook subtiel out of de comfortzone zijn - echt erg leuk. Daarom noemen we het ook wel happynings.

We werken graag met jonge mensen. Zo hebben we o.a. een inspiratiegroep voor jong volwassenen tussen 20 en 30 jaar en komt er een opleidingstraject New Horizons. We vinden het erg belangrijk om juist hen te ondersteunen en het belang ervan te zien om hun passie te vinden en te volgen. ‘De Olifant’ is dus meer de bedding - het moederschip - en bij FysioBowen doe ik het individuele werk.”

“De zoektocht naar wie je bent is bijzonder. Die kun je aangaan door naar buiten te gaan, te reizen en dingen te doen. Iets direct ervaren gebeurt zonder dat je daar iets van vindt: het gaat langs de filter van onze mind. Het verbreedt. Wat ik in mijn FysioBowen praktijk aanbied is een reis naar binnen. In de stilte thuiskomen. Voor mij als behandelaar is erg bijzonder om zo te werken. Mijn gevoeligheid als kwaliteit om mensen bij hun vraag te ondersteunen en te ontdekken ze nodig hebben om meer heel te worden. Ik gun dat iedereen! Ook als je geen klachten hebt. Zie het als een heel prettige behandelsessie om heel dicht bij jezelf te komen.”


IMG 7844 e1525878218903 400x400

Hoe ben je bij Keuze Vrij Bij Mij uitgekomen en wat waren je drijfveren om je aan te sluiten?

“Volgens mij heb ik het vanaf het eerste uur gezien. Misschien heeft het bij Viruswaarheid in de nieuwsbrief gestaan? Ergens is dit voorbij gekomen bij de media die ik volgde.

De reden dat ik me aanmeldde is dat ik het fijn vond om me aan te sluiten bij gelijkgestemden en om mensen te laten weten dat ze welkom bij me zijn. Iedereen. Zowel in de praktijk als ook in De Vliegende Olifant. Ook voor artiesten bijvoorbeeld. Zelf heb ik veel gelijkgestemden om me heen. Door de hulp die ik had gegeven bij de ‘alternatieve teststraat’ van Sven Hulleman vorig jaar voorjaar, wist ik ook hoe groot die behoefte aan gelijkgestemden bij vele mensen was. Ik vond het een prachtig initiatief. De start om vanuit verbinding de nieuwe samenleving.

te gaan vormgeven.

Wat is jouw hoop voor de toekomst?

“Ik denk dat er een heel mooie tijd gaat komen nadat het eerst nog even goed schuurt. The Great Awakening. De tussentijd vind ik spannend en uitdagend. Hoe zal het verlopen. Waar richten we onze focus op? Gaat men begrijpen hoe groot hun eigen invloed is? Authenticiteit, verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen leven. Creëren wat we willen ipv de macht uit handen geven. Ik denk dat er veel zal veranderen: er zullen allerlei nieuwe technieken en methoden komen. Healing op basis van frequenties/ energie. Er zal veel losgelaten gaan worden. Verbinding, samenwerking met elkaar en in samenwerking met de aarde. Kleinschaligheid. Weggestopte technologie die voor iedereen beschikbaar wordt, vrije energie, veranderingen die gaan plaatsvinden in het economische, en schoolsysteem. Technologie die de Natuur ondersteunt.

Er gaat dus meer ruimte zijn om anders met elkaar om te gaan. We doen datgene waar wij blij van worden. Meer hoef je ook niet te doen - doen waar je blij van wordt in verbinding met elkaar! Er is zoveel mogelijk en er is zó veel know how en goede wil! Vanuit dualiteit naar eenheid. Wat een inspirerende tijd.

En tot slot..We hebben zo’n mooie jonge, liefdevolle generatie. Ik zou hen echt willen bedanken voor de afgelopen 2 jaar”. Misschien kunnen we daar wat voor bedenken met elkaar.Jeannette nodigt je uit om in stilte op een subtiele manier, via de fascie/bindweefsel en gewaarwording de verbinding met jezelf op diep niveau te herstellen. Ont-dek je natuurlijke kracht, vitaliteit en plezier! Kijk verder op Fysio Bowenpraktijk Arnhem

Ben je juist op zoek naar persoonlijke ontwikkeling, inspiratie, trainingen en workshops? Kijk dan op De Vliegende Olifant.