Interview met: Hélène Verheije - eigenaresse Retraitecentrum @Hélène

IMG 5414

Retraitecentrum @Hélène met de slogan “From Thinking To Being” is een prachtige plek in De Bilt, waar eigenaresse Hélène haar bijzondere woning deelt met gasten. Of je nu naar De Bilt reist voor een wellness-, stilte-, ceremoniële- of werk retraite, een nachtje in de Bed & Breakfast of een ruimte wilt boeken voor werkoverleg. Hélène doet vol energie de deur open en ontvangt jou hartelijk in haar stukje Nederlands paradijs.

IMG 5419

Hélène’s retraitecentrum bestaat pas sinds juni 2021, daarvoor heeft Hélène gewerkt als wetenschapper bij de Universiteit Utrecht. Ze is opgeleid als biomedisch wetenschapper en behaalde in 2002 haar PhD graad. In haar onderzoek bestudeerde ze virussen. Ze heeft veel mooie maar ook hele zwarte tijden gehad tijdens haar carrière op de universiteit. “de universiteit was altijd knetterhard werken, omdat je denkt dat je knetterhard moet werken omdat iedereen knetterhard werkt.” Na 25 jaar op de universiteit voelde Hélène dat dit niet meer de manier was waarop ze wilde werken. “Ik voelde dat het universitaire leven voor mij gewoon niet meer passend was en ik kon me op gegeven moment niet meer voorstellen dat ik hier tot mijn pensioen zou werken.”

Maar het kan ook anders, en dát wil Hélène geven aan haar gasten. Op 7 april 2018 begon voor Hélène de voorbereiding tot het manifesteren van haar retraitecentrum. Op deze datum ontmoette zij haar halfbroer. Ze hadden allebei een totaal ander leven en een hele andere kijk op de wereld, maar hun verbinding was er meteen en was ook meteen heel sterk. Hij was meer vertrouwd met zijn spirituele kant dan Hélène op dat moment, en wakkerde een klein vlammetje aan die tijdens de jaren daarna is gegroeid tot de warmte die nu Hélène’s retraitecentrum is.

IMG 5423

Het retraitecentrum is een plek waar alles wat Hélène fijn vindt om te doen samenkomt. Haar woning en grote tuin in De Bilt gaf haar en iedereen om haar heen altijd een fijn en rustgevend gevoel. Ook houdt ze van koken met producten uit haar moestuin en het bakken van lekkernijen zoals brood en appelcake. Deze kwaliteiten wilde ze graag delen met anderen. Door haar passies te veranderen in haar werk, kan ze vol energie de deur opendoen om haar gasten te ontvangen. “Het is magisch hoeveel bijzondere en mooie mensen op je pad komen, waarmee je verbinding kan maken als jij keuzes maakt die goed voelen voor jou.”

Hélène’s motivatie om van haar woning een retraitecentrum te maken komt uit haar hart, en niet uit haar hoofd. Dat is ook wat ze haar gasten gunt als zij binnenkomen. “Ik gun heel veel mensen dat ze alle overtuigingen die in ons hoofd spelen, los kunnen laten. Daarom wil ik deze plek delen, omdat ik denk dat dit een plek is waar mensen even kunnen voelen hoe het is om los te laten en tot rust te komen. Iedereen heeft uiteraard zijn eigen proces, tempo en pad, maar dit motiveert mij wel.”

IMG 5412

Als ik de vraag stel ‘hoe ga je verder met het centrum, wat zie je voor je?’ reageert Hélène dat het uitgangpunt van het retraitecentrum duidelijk is: zij wilt mensen de ruimte bieden om te zijn. In welke vorm zich dit manifesteert blijft veranderen. Het onwetende hierin is juist iets moois en heeft haar veel gebracht. “Bij mij is het enige constante verandering, dus ik heb geen idee wat er hier nog gaat ontstaan. Ik probeer heel erg in het moment te blijven en te kijken wat er gaat borrelen. Zo heb ik recent een opleiding gedaan tot begeleider van ceremonies met plantmedicijnen om mensen nog beter te kunnen begeleiden in hun proces.”

Op dit moment wilt Hélène al haar energie richten op het creëren van een wereld waar we trots op mogen zijn met zijn allen. “Daarom ben ik aanbieder bij Keuze Vrij Bij Mij. Iederéén is welkom en iedereen mag er dus ook zijn. Met zijn eigen stukje, op zijn eigen pad, met zijn eigen worstelingen. En als ik mensen hierbij kan ondersteunen dan vind ik dat heel mooi. Dat is echt vooruitkijken, en dan voel ik me sterk.”

IMG 5416