Interview Martin Koedoot

Martin Koedoot over de oude & de nieuwe wereld: Zoek hulp en verbinding met anderen!

Keuze Vrij Bij Mij sprak met Martin Koedoot, die vanaf het begin bij de organisatie betrokken is. Wie is deze ‘man van het eerste uur’ en hoe kijkt hij tegen de oude en de nieuwe wereld aan?

Wie is Martin?

“Ja, wie is Martin? Ik heb lange tijd in de bouwwereld gewerkt. Daar werd ik op een gegeven moment niet blij meer van. Ik ben een gevoelsmens en was mezelf in die harde bouwwereld continu aan het aanpassen. Op een gegeven moment ging zich dat wreken. Na enkele coachingstrajecten heb ik mijn passie gevonden: Webdesign & development. Uiteindelijk ben ik 2018 weggegaan bij mijn werkgever in de bouwwereld. Sindsdien heb ik een eigen bedrijf, ‘Webmaat,’ in mijn nieuwe vakgebied. Ik was echt een voorbeeld van een laatbloeier, die na 28 jaar in loondienst gewerkt te hebben, het roer omgooit en zijn hart gaat volgen.”

Wanneer heb je je bij Keuze Vrij Bij Mij aangesloten?

“Dat was in maart 2021, toen Olaf net startte met Keuze Vrij Bij Mij. Hij had een bedrijf opdracht gegeven om de crowdfunding website te bouwen. Dat liep wat stroef en toen heb ik dat opgepakt. Vanaf maart, april, 2021 zijn we aan die website gaan bouwen en dat was een succes. Dat was echt fijn! Toen ging het balletje rollen en groeide Keuze Vrij Bij Mij in korte tijd uit tot een flinke organisatie. Dat was ongelooflijk mooi maar het was ook een gekke tijd. Er was veel werk te doen en er waren zoveel ogen op ons gericht, dat gaf best veel druk.

Ik zat in het kernteam en was, naast de bouw van de websites in WordPress, ook verantwoordelijk voor het hele web gedeelte eromheen. In eerste instantie had ik moeite met die rol maar er was een persoonlijke klik en men had vertrouwen in mij en daarnaast vond ik het geweldig om mijn frustraties rondom de maatregelencrisis te kanaliseren naar creativiteit en anderen helpen. Dus ik ben dat toch gaan doen. Het was gaaf, zwaar en leerzaam. Eigenlijk best een heftige tijd. Uiteindelijk heb ik vanaf december 2021, geleidelijk aan stapjes teruggedaan uit het kernteam. Wat ik nu doe is het hosten en onderhoud van de websites. Ik ben een technische vraagbaak en af en toe sparringpartner. Ook doe ik soms wat kleine technische klussen. Al zit ik niet meer in het kernteam, het voelt nog steeds als ‘wij’. Het lijntje is er nog steeds en dat vind ik leuk.”

Hoe kijk je naar het gedachtegoed van Keuze Vrij Bij Mij?

“Dat is heel bijzonder. De eerste keer dat we samenkwamen in 2021, ging het over de kernwaarden van Keuze Vrij Bij Mij. Dat kwam neer op verbinding, creativiteit en vertrouwen. En het mooie is, dat ik een tijdje daarvoor een coachingstraject had gedaan waar uitkwam dat precies die drie kernwaarden voor mij het belangrijkst zijn. Deze kwamen dus volledig overeen met de kernwaarden van Keuze Vrij Bij Mij. Ik was ook tot op het bot toe gemotiveerd. Tot die tijd kende ik veel frustratie en boosheid. Je kunt wel zeggen dat ik ‘in de rouw’ zat, door de Coronacrisis. Ik was ‘wakker’ geworden en bewust van wat er gaande is in de wereld. Het was dan ook heerlijk om iets te doen en echt in actie te komen. in plaats van alleen maar te imploderen. En Keuze Vrij Bij Mij klopte voor mij helemaal. Vooral ook het positief blijven en niet vechten, al wil je ego dat soms wel. Ik help een aantal andere initiatieven die veel meer in de strijd zitten. Zij hebben ook een rol en zijn op een bepaald level ook nodig. Daar is niets goed of fout in. Iedereen moet doen wat het beste bij hem past en ook bij waar je op dit moment in het leven en je ontwikkeling staat.

We hebben het als collectief zover laten komen, we hebben het ook zelf op te lossen. We zijn in een bepaalde staat van bewustzijn geweest met zijn allen, waarin het het niet anders kon dan dat dit zou gebeuren. Nu zijn we op een punt dat een heleboel mensen zich bewust worden van wat er aan de hand is. Dat is heel mooi.”

Wat zie jij voor je dat Keuze Vrij Bij Mij zou kunnen bereiken?

“Er is ontzettend veel polarisatie in de samenleving. Heel veel ego’s en haantjesgedrag. En waar ik naar verlang is weer in verbinding met elkaar te komen. Het gesprek aangaan en écht naar elkaar luisteren. Ook als je het niet met elkaar eens bent. Verschil van mening zien als iets waar je over kunt praten en daar samen in verder proberen te komen. Zo komt echte verbinding tot stand. Daar heeft Keuze Vrij Bij Mij een hele sterke rol in. Zo ontstaat positiviteit.”

Zie jij voor Keuze Vrij Bij Mij een rol weggelegd om mensen ‘wakker’ te maken?

“Volgens mij komen mensen pas in beweging als ze geraakt worden. Dat gebeurt vooral als we geraakt worden op oude trauma’s. Dit is de trigger geweest voor veel mensen. Dus ik zou bijna willen zeggen: ‘Het moet misschien nog erger worden, om een groot ontwaken te bereiken’.

Ik denk natuurlijk niet dat dat een doel moet zijn maar dat je de mensen in hun verlangen kunt faciliteren. Op het moment zie je veel belangrijke onderwerpen waar hard voor gevochten wordt. Bijvoorbeeld de CBDC en privacy. Ik vraag me soms af of de soep wel zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. Maar daar schuilt ook een gevaar in. Namelijk dat je teveel achterover gaat zitten. Eigenlijk zie je dat ook om je heen gebeuren. Toen de Coronamaatregelen voorbij waren, zag je een hele periode dat er minder mensen actief waren.”

Hoe kijk je aan tegen de groep mensen die vanaf het begin met alle maatregelen hebben meegedaan?

“Laatst ging ik, voor het eerst in drie jaar, naar een netwerkbijeenkomst met ‘niet wakkere’ mensen. Ik had een hele fijne ochtend. En pas toen ik daar wegging dacht ik: ‘goh wacht eens even, dit waren wel allemaal mensen die meededen met die onzin’. Ik moest weer even herkaderen. Eerst was ik boos op de mensen die meededen met al die maatregelen. En nu zag ik weer dat die mensen ook gewoon mooie mensen zijn. Beide is waar. Ze zijn toevallig niet net zo geraakt als wij in bepaalde dingen. Dat ben ik weer opnieuw in gaan zien.

Een voorbeeld van hoe ik oordelend naar mensen keek tijdens de maatregelencrisis: Toen ik nog in mijn boosheid zat over mensen die bijvoorbeeld mondkapjes droegen heb ik heel lang de poster van Keuze Vrij Bij Mij niet voor mijn raam gehangen. En mijn uitleg van toen was ‘ik doe dat niet, want bij mij is niet iedereen welkom’. Ik wilde mensen die een mondkapje droegen niet binnenlaten. Gelukkig is dat nooit gebeurd, één keer bijna. Ik zei toen vriendelijk dat ik dat niet wilde en toen ging het af. Ik ben normaliter vrij genuanceerd, en probeer altijd naar het zuivere midden te bewegen. Ik wil niet te ‘wappie’ worden in welk standpunt dan ook. Veel liever wil ik alle meningen meenemen en mijn innerlijke waarheid hierin blijven volgen.

Ik doorzie het nu veel beter. Het oordelen zit er nog wel hoor, mijn ego wil soms nog wel vechten. Maar dan herpak ik mezelf en denk: ‘nee, het zijn mensen die mijn beste vrienden kunnen zijn, ondanks de verschillen in mening’.”

Wat vind je van de naamsbekendheid van Keuze Vrij Bij Mij en wat kan er nog ontwikkeld worden?

“Veel mensen kennen Keuze Vrij Bij Mij, vooral in het begin waren we een van de grotere platforms. Ook doen we nu al veel, zoals de nieuwsbrief en de events door het hele land. Bijvoorbeeld hier bij een lokaal initiatief in Arnhem waar ik actief ben, kent iedereen Keuze Vrij Bij Mij. Ik denk dat mensen die iets met ons gedachtengoed hebben ons wel weten te vinden. Het zou wel goed zijn als we zichtbaarder worden bij wat bekendere platforms en de meer mainstream media.”

Zien we in de wereld van de grote bekende platforms niet juist heel veel haantjesgedrag?

“Ja, dat zie ik wel, maar ik vraag me af of dat over twee jaar nog zo is. Nu, met de opkomst van de nieuwe wereld zijn er mensen die opstaan en enorm gemotiveerd en heel verbeten aan het werk zijn. Dat is dan nodig. En vervolgens komt er waarschijnlijk een fase van groei en van stabiliteit en samenwerking binnen de platforms. Dan kan het een vastere vorm gaan aannemen.

Heb jij nog een boodschap voor de lezers van het interview?

“Als ik spreek vanuit wat ik doe, websites ontwerpen, bouwen, vindbaar maken en onderhouden voor gelijkgestemde ondernemers, dan zie ik veel mensen worstelen met techniek & digitale vraagstukken. Zij voelen weerstand hiertegen maar hebben tegelijkertijd het het gevoel dat het voor de nieuwe wereld allemaal moet. Er ontstaat een soort kramp. En dat hoeft niet. Je mag gerust de oude wereld nog omarmen en van daaruit stapje voor stapje de nieuwe wereld in bewegen. Sta jezelf dat toe, waarbij je je telkens bewust hebt af te vragen: ‘dient dit mij?’ We zitten gewoon nog in de dualiteit en de oude wereld, met hypotheken en andere verplichtingen, dat draait gewoon door. Sommige dingen uit de oude wereld kunnen ook gewoon goed zijn voor jou in dit moment. Gebruik dat dan ook. Verkrampen is niet nodig. En daarbij geldt al helemaal: Zoek hulp en verbinding met anderen! Voor alles rondom je website natuurlijk bij een gelijkgestemde webbouwer zoals ik, maar ook wat betreft andere thema’s zoals geld, gezondheid, onderwijs, big tech etc. Een organisatie als Keuze Vrij Bij Mij heeft hier vanuit een open, positieve insteek heel veel in te bieden en daarmee een prachtige rol in deze tijd.