In gesprek met Keuze Vrij Bij Mij-lid Marianque

Waarom ben je lid bent geworden van Keuze Vrij Bij Mij?

“Uit idealisme! Het begon met geen mondkapje willen dragen en ik wilde heel graag laten weten dat mensen bij mij zonder mondkapje terecht konden en dat ik er ook geen draag als ik aan het werk ben. Dus op die manier wilde ik daar uiting aan geven, dat ik gewoon niet meedoe met die gekte.”


Ben je eerst als ondernemer lid geworden of als particulier?

“Ik denk allebei tegelijk. Ik ben redelijk actief in ‘wakker Arnhem’, zo noem ik het maar even voor het gemak. Er is in Arnhem een hele grote wakkere groep. Volgens mij zijn er 800 leden en dan zijn er ook nog mensen die af en toe aanhaken, maar geen lid zijn.

Het is leuk is dat ik steeds nieuwe Arnhemmers tegenkom en dat we ook per wijk met elkaar verbinden. We hebben Telegramgroepen - helaas, want Ik vind Telegram geen fijne app. Zelf woon ik in de wijk Geitenkamp. Op een gegeven moment had ik zoiets van ‘we hebben de ‘wijk Geitenkamp’ groep, maar er gebeurt er niet zo heel veel’. Ik heb toen gezegd ‘kom op, jongens, ik wil mensen leren kennen. Morgenochtend en morgenmiddag kun je bij mij op de koffie komen. Komt dat niet uit? Dan kan het morgenavond!’ Ik had het al geslaagd gevonden als er maar één persoon zou komen. Maar het was een succes. Inmiddels hebben we feestjes gehad, met elkaar geborreld en taart met elkaar gedeeld. Het loopt, dat is echt heel erg leuk!”


Waarom ben je met de Florijn Challenge mee gaan doen?

“Eigenlijk om het een beetje te promoten. Om te ondersteunen en als er iets in voorbij komt wat ik nog niet weet, dan is het mooi meegenomen. Maar heel veel stappen had ik al lang genomen. Ik had al een Florijnrekening. De flyers had ik ook al in huis. Ik had alleen de envelop nog steeds niet opengemaakt. Ik was te druk om hem open te maken. En toen kwam dat filmpje waarin wordt gevraagd een foto te maken met een ondernemer. Dát vind ik nou een leuke uitdaging!

Gisteren had ik een Nieuwe Wereld Ondernemersbijeenkomst. Ik had gehoopt daar, na afloop, met twee ondernemers foto's te kunnen maken met de flyers. Maar het was al zo laat en mensen wilden naar huis, dat lukte niet meer. Maar het gaat lukken! Ik ga nu gewoon de wijk in naar de kleine ondernemers.”


Heb jij gelijk vanaf het begin met de Florijn Challenge meegedaan?

“Mijn agenda is vol en als mijn agenda niet vol is, dan zijn mijn dagen dat alsnog wel.

Dus ik heb me pas op de tweede dag aangemeld en op de derde dag ben ik, in één keer, de eerste drie dagen van de challenge doorgelopen.


Het leuke is dat ik, door die Challenge, een nieuwe ondernemer in mijn buurt heb ontdekt heb, waar ik mijn Florijnen kan uitgeven. Een leuk, nog niet ontdekt, nieuw koffiehoekje ‘Pure Roasted’. Wat extra leuk is, is dat deze nieuwe ondernemer praktisch naast de natuurwinkel zit waar ik vaste klant ben. Bij de natuurwinkel kan ik ook met circulair geld betalen, dat is niet de Florijn, maar het Arnhems Hert. En vanuit de natuurwinkel kan ik zo door naar bloemenwinkel ‘Futura’. Daar kan ik ook met Florijnen kan betalen. Laatst wilde ik daar eindelijk een keer mijn Florijnen uitgeven en via de app betalen, maar wist ik mijn wachtwoord niet meer. Echt een verschrikkelijk gedoe, dus ik ben heel blij met de contante Florijnen.


Ik ben laatst ook voor het eerst met Florijnen uitbetaald door een klant. Hij moest mij in euro’s € 50 betalen, dus hij heeft me nu 50 Florijn gegeven. Alleen vrees dat ik die niet snel ergens zal kunnen uitgeven. Zoveel Florijnen zijn er nog niet in omloop, ik ga één kopje koffie niet met 50 Florijn betalen. Dus maar eventjes bewaren, er komt wel een gelegenheid. Misschien een keer een flink rondje geven aan de buurtgenoten, in dat nieuwe koffiehoekje, hahaha.”


Helpt de Florijn Challenge-groep in de Vrij Bij Mij-community om de challenge tot een succes te maken?

“Ik denk dat het mensen absoluut helpt. Ik neem ook deel aan de groep om anderen te helpen. Er zijn veel vragen, die ook beantwoord worden. Dat is heel mooi.”


Wat vind je van de Vrij Bij Mij-community?

“Ik zit in verschillende community's. Op dit moment willen veel mensen praktisch aan de slag gaan. Het leuke van Keuze Vrij Bij Mij was dat men daar vanaf het begin een alternatief wilde bieden. Terwijl sommige communities eerst vooral heel erg tegen heel veel dingen waren. En daar hun aandacht ook op richtten. Veel lezen en goed op de hoogte zijn. Op zich niet verkeerd, dat is belangrijk. Maar kijken naar hoe je het dan wèl wilt, is ook heel belangrijk! Dat heeft Keuze Vrij Bij Mij steeds geboden. Vragen in de community gaan daar ook vaak over.


De community wordt de laatste tijd levendiger. Onderwerpen als Big Tech en de Florijn, daar zijn veel vragen over. Met een challenge als de Florijn Challenge gaan mensen er wat makkelijker in de praktijk mee aan de slag. Over de challenge is goed nagedacht. Ik vind dat het goed in elkaar zit. Blijkbaar voelen mensen zich aangesproken. Wat ik jammer vond, is dat als je geen lid bent van Keuze Vrij Bij Mij, je 15 euro moet betalen, om te leren hoe je met een andere munt kunt betalen. Ik weet dat ik het aan een aantal mensen die geen lid zijn, ook niet door hoeft te sturen om die reden.”


Wat vind jij belangrijk voor de richting van Keuze Vrij Bij Mij in de toekomst?

“Ik vind dat in de toekomst sowieso de hele samenleving op de schop moet. Gisteren hadden we het bij de bijeenkomst van de Nieuwe Wereld Ondernemers met spreker Jac Hielema over toekomstige samenlevingsvormen. Dat vraagt een compleet andere denkwijze. Om die denkwijze te kunnen ontwikkelen, moet je eerst leren hoe en wat. En van gedachten wisselen met andere mensen. Ik denk dat Keuze Vrij Bij Mij daar een groot aandeel in kan hebben.


Door zo’n spreker binnen te halen, krijg je een beetje een indruk. Maar het is alleen maar even snuffelen. Om echt een andere manier van denken te bereiken, moet er meer gebeuren. Dat zal met kleine stapjes gaan, maar het is wel mogelijk. Voor mij is het belangrijk dat het eerste zaadje geplant is. Daar word ik blij van! Maar we moeten hiermee verder gaan. En niet alleen met de ondernemers maar ook de klanten erbij betrekken.”


Wat vind je van de aandacht van Keuze Vrij Bij Mij voor het verlaten van van Big Tech?

“Dat vind ik ook wel heel belangrijk. Al vind ik het lastig om het uit te voeren. Als ondernemer heb ik ook baat bij WhatsApp, Facebook, Instagram en Google Maps. Zonder Google Maps word ik bijvoorbeeld minder snel gevonden door mijn klanten. Dat is het lastige van deze tijd: je kunt iets nieuws kunt creëren, maar je staat ook nog met één been in het oude.


We moeten keuzes maken. Een paar jaar geleden moest ik bijvoorbeeld een nieuwe telefoon aanschaffen. Toen twijfelde ik tussen een Snowdon telefoon of een Fairphone, voor beide valt wat te zeggen. Mijn overweging was; neem ik een Snowdon telefoon, dan denk ik aan mezelf, neem ik een Fairphone, dan denk ik aan de ander. Dat is de keuze die je hebt te maken. Een hele belangrijke en fundamentele keuze. Uiteindelijk heb ik voor de Fairphone gekozen. Ik vind het toch belangrijker dat daar geen kinderarbeid aan te pas komt en ook dat veel onderdelen makkelijk vervangbaar zijn. Het zou heel fijn zijn als deze telefoon ook Big Tech vrij kan worden aangeschaft. Misschien is dat wel te realiseren, Fairphone is een Nederlands bedrijf.”


Heb je een boodschap voor de lezers van de nieuwsbrief?

“Het is belangrijk om je gewaar te worden van wat er in de wereld gebeurt, maar ook van wat er in jezelf gebeurt en welke krachten daar een rol in spelen. Dat kun je echt niet alleen door middel van je denken oplossen. In mijn werk help ik, onder andere, mensen ook weer toegang te krijgen tot hun geestelijke wereld. Want er zijn verschillende tegenkrachten. We proberen onze gids en beschermengel te leren kennen, maar het is ook belangrijk om je persoonlijke duiveltjes te leren kennen. En we hebben heel veel verschillende duiveltjes. De ene wil dat we de hele dag maar door koffie drinken en de andere verleidt je tot teveel beeldschermtijd en weer een ander verleidt je tot te hard werken. Ze zijn er in alle soorten en maten.”