In gesprek met Jenny van Yuwa leefstijlclub

Interview met: Yuwa leefstijlclub in Den Haag - de meest bijzondere leefstijlclub waar vriendschappen ontstaan

We spreken Jenny Spaargaren in haar prachtige leefstijlclub in een groene buurt in Den Haag. Meteen bij het binnenkomen voelen we dat we op een heel bijzondere plek zijn. Een plek met historie, warmte en een krachtige focus op vooruitgang. We voelen ons volledig welkom hier. We zijn benieuwd naar Jenny’s verhaal en naar dat van Yuwa, één van de meest unieke aanbieders op Keuze Vrij Bij Mij.

“Yuwa is het Japanse woord voor vriendschap, omdat dat voor de mensen achter deze leefstijlclub heel belangrijk is. Mensen zijn anno 2022 best eenzaam en leven individueel, bewegen weinig of hebben weinig kennis over gezondheid. Yuwa is een heel bijzondere plek in Den Haag waar mensen zich fijn, veilig en vertrouwd voelen om aan hun vitaliteit te werken. Sinds dit jaar heeft Jenny Spaargaren Yuwa overgenomen en merkt zij dat vitaliteit meer is dan alleen beweging. De mindset, voeding en spiritualiteit van mensen krijgen hier ook een boost. Lees verder om erachter te komen wat Jenny en Yuwa jou te vertellen hebben over verbinding, vertrouwen, veiligheid, vitaliteit en vriendschap.

Yuwa bestaat dit jaar 70 jaar en is begonnen als een kleine judoschool die uiteindelijk is uitgegroeid tot een grotere organisatie. We bevinden ons nu op de derde locatie van de judoschool en hebben het destijds de naam Yuwa gegeven: veiligheid, vertrouwen vanuit vriendschap. Jaap Hoogendam heeft Yuwa opgericht, hij is een bekende judodocent geweest in Nederland. Resi, mijn zakenpartner en zijn dochter, heeft het overgenomen en is zich gaan focussen op aerobics bij Yuwa. In de aerobics wereld kwamen veel blessures voor en daardoor is Yuwa ontstaan. Mensen kunnen hier daadwerkelijk hun lichaam versterken, doordat ze veilig, vertrouwd en zelfverzekerder door het leven kunnen. Ze hebben een beter houding, kunnen meer ontspannen. Met alle kennis van Resi is Yuwa opgebouwd tot wat het nu is.

Mijn eigen achtergrond is ook onderdeel van Yuwa. Als tienjarig meisje speelde ik al met mensen met overgewicht en had toen al in mijn fantasie een beeld van het helpen van mensen. Ik heb een leefstijl opleiding gedaan, maar wist nooit zo goed wat ik verder wilde doen. Ik zag vaak dat mensen oefeningen doen die in het dagelijks leven geen nut hebben en zag dat er teveel focus lag op het uiterlijk. Uiteindelijk kwam ik bij Yuwa terecht via een stage en na een aantal jaren als werknemer mag ik mij nu ondernemer noemen. Het voelt hier heel goed."

Yuwa 1

Wat zijn jullie kernwaarden?

“De vier V’s: Vertrouwen, Verbinding, Veiligheid en Vitaliteit. Onder veiligheid versta ik dat er onder professionele begeleiding gesport wordt, om blessures te voorkomen. Veel mensen zijn zich niet bewust van hun houding bij het sporten en daar begeleiden wij bij door een hoge kwaliteit na te streven en mensen hun authentieke zelf laten zijn, zodat zij zich veilig voelen. Vertrouwen houdt in dat Yuwa voor veel mensen als een tweede huis voelt. Mensen mogen hier zichzelf zijn, huilen, lachen, alles. Vitaliteit betekent voor ons dat we niet alleen bezig zijn met beweging, maar ook met voeding, energiek door het leven gaan en dat je datgene doet waar je gelukkig van wordt. Verbinding uit zich bij ons in de leefstijl cafés waar mensen samenkomen. Er is zoveel te doen, maar mensen zijn tegelijkertijd heel eenzaam. Er worden bij ons vriendschappen gemaakt, echt naar elkaar geluisterd vanuit verbinding. Mensen horen en zien elkaar hier echt, vanuit oprechte aandacht voor elkaar. En dat is precies waar de vijfde V, van vriendschap, vandaan komt: Yuwa! Er zijn hier al drie goede vriendschappen ontstaan, dat laat mijn hart echt stralen: dat dat hier allemaal mag ontstaan.”

Wie is jullie doelgroep?

“Onze doelgroep is geen sportschooltype en beweegt niet tot nauwelijks. Leven veel voor andere en ervaren daardoor weinig tot geen energie/levenslust. Zij hebben veel baat bij persoonlijke begeleiding. Jeugd van 4 tot 90 zijn bij ons welkom. We helpen graag mensen die baat hebben bij persoonlijke begeleiding. Dat was eerst vooral voor mensen die via hun huisarts werden doorverwezen, maar veel van die mensen wilden een quick fix. De meeste van deze mensen willen snel van hun klachten af komen, zonder hun leefstijl aan te passen.

Yuwa 2

Nu ligt mijn focus meer op degenen die écht hun leefstijl willen veranderen. Mensen die meer energie willen, fitter willen zijn, meer zelfvertrouwen willen en een plek willen waar ze authentiek zichzelf kunnen zijn. Een plek waar ze kunnen opladen en even weg zijn uit de hectische samenleving.

Ik zou graag ook jongere leden tussen de 18-30 aan ons binden en daarmee gaan starten. Ik zou het gaaf vinden om mensen in 8 weken tijd kennis te laten maken met Yuwa. Rustig de tijd nemen om het lichaam te laten wennen aan beweging, met de juiste en goede begeleiding. Dat is mijn grootste wens op dit moment.”

Hoe kun je die doelgroep gaan bereiken denk je?

“Dat is een uitdaging. We hebben een aantal partners, zoal Ready. We hebben een gesprek gehad met iemand van een jeugdorganisatie in Den Haag. Ook scholen doen met ons mee. We zien daar dat er bij jongeren vanaf de middelbare school best veel onzekerheid is en dat zij bezig zijn met een ongezonde leefstijl, weinig bewegen, veel zitten. Bij die groep merk je dat er nog flinke winst te behalen is. Al is het maar één keer per week dat we met jongeren samenkomen, dat maakt al impact. Daar ligt mijn hart heel erg. De hoe, die komt vanzelf wel. Ik merk dat door uit te stralen en te geloven in de kracht van Yuwa met de 5 V's de juiste mensen op ons pad komen. Het leven werkt als een magneet, wat je uitzendt komt je kant op.

Danslessen zijn ook een goed idee wat dat betreft. Dansen is heel erg mijn ding en kon daar altijd mezelf in kwijt en vond daar mijn energie in als jongere. Door de jaren heen heb ik zoveel passie voor dansen ontwikkeld dat ik wekelijks heel veel dans, latin dance lessen geef. Dat is eigenlijk gewoon lekker swingen op zomerse muziek waarin het gaat om een wekelijks feestje! Een leuke sfeer, helemaal in de flow, uit je hoofd en in je lichaam.”

Klinkt meditatief zelfs, dat dansen.

“Dat is het ook, Het is alsof je stapt in de muziek en dat de klanken van de muziek jou overnemen.”

Geven jullie ook meditatielessen?

“Ja, dat komt wel steeds meer naar voren. Ik heb zelf gemerkt dat ik heel veel baat daarbij had. Bij Yuwa wil ik dit wel op een laagdrempelige manier aanbieden. In mijn functional fit en core & more lessen focus ik hier wel op: een reis maken om het geluk of ongemakken in je lichaam te voelen. Ten slotte doen we dan aan een soort channeling: er ligt een groep mensen voor me van wie ik weet waar ze in hun leven doorheen gaan. Ik stel de vraag waar op dat moment behoefte aan is, krijg een onderwerp door (niet uitgesproken, maar van het universum, de bron of het heelal).”

Wat is wat jou betreft belangrijk voor Nederland? Wat is jullie toegevoegde waarde?

“We passen bewegen toe op een energieker en fitter leven. Hoogkwalitatieve lessen die we geven houdt in: er is altijd intensieve begeleiding. We trainen mensen niet alleen met oefeningen, maar vanuit wat zij nodig hebben. Daaruit komt voort dat mensen echt begeleiding nodig hebben, omdat er een grote beweegachterstand is in Nederland. Daardoor zijn hun pezen en spieren minder sterk, is hun houding verslechterd en ontstaan er sneller blessures. Dat willen wij voorkomen.”

Wat bedoel je met beweegachterstand?

“Negen miljoen mensen in Nederland heeft een chronische aandoening en de helft van Nederland heeft overgewicht. Dat komt denk ik vooral door automatisering en digitalisering. Ik spreek bij de intakes (we doen tests en metingen om zo veilig te kunnen bewegen) bij Yuwa veel mensen die zeggen dat ze heel veel zitten, weinig bewegen en vaak achter schermen zitten. Het aantal mensen dat rookt en dat overlijdt aan inactiviteit is ongeveer gelijk.”

Wat vind je daarvan, dat het nu zo is in Nederland?

“Ernstig, zeker als je kijkt dat er nu een pittig virus is geweest en er weinig is bewogen. En dat terwijl er zo’n beweegachterstand al was – meer bewegen is juist een boost voor je immuunsysteem. Het is pijnlijk om te zien dat daar zo weinig aan gedaan wordt en dat mensen niet in actie komen. Toch snap ik dat ook wel, omdat mensen minder fijne ervaringen hebben gehad met een sportschool, de stap om erheen te gaan is giga groot. Ook dat is veilig sporten, dat leden van Yuwa hier welkom zijn zich te kleden zoals ze willen. Bij een reguliere sportschool wordt er veel naar je gekeken en gefocust op uiterlijk. Bij Yuwa is het belangrijk dat iemand zijn ware zelf kan zijn.”

Waar bewegen jullie momenteel naartoe?

“We nemen alle vier de gezondheidsaspecten mee in al onze lessen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Dat blijven wij doen, omdat ik het fantastisch vind dat je hier meer kan doen dan alleen bewegen. We werken nu met partners zoals Keuze Vrij Bij Mij samen. We zitten regelmatig met een groep samen, een samenwerkingsteam, waarvan de één reiki geeft, de ander weer een workshop geeft over een gezonde leefstijl en binnenkort komt er zelfs waterstof therapie en bodyscan van een orthomoleculair specialiste. Ook werken we met een pedicure, een schoonheidsspecialist, een ademcoach en zelfs een stressoloog. Ik wil werken naar een meer holistische, alternatief leefstijlcentrum waar bewegen nog steeds de kern is. Daar omheen ontstaan al dit soort initiatieven.

Met het krachtige netwerk van de Nieuwe Wereld Ondernemers van Keuze Vrij Bij Mij hebben we besproken in welke vorm we dit kunnen doen. In huurvorm een aanbieder hier een ruimte laten huren, of andere manieren. We zijn te mooi om Yuwa als verhuurbare ruimte te behandelen denk ik. Momenteel werken we meer samen in een andere, meer informele vorm. En we worden er allemaal beter van.”

Is dat samenwerken ook iets dat je herkent in Keuze Vrij Bij Mij?

“Iedereen is bij ons welkom en dat leidt vanzelf tot samenwerkingen. We staan open voor alle samenwerkingen die hebben te maken met geluk en gezondheid. Bij Keuze Vrij Bij Mij bestaat een heel bijzonder netwerk van vrije ondernemers die elkaar willen helpen, op weg naar een gezondere en betere wereld.”

Wat is jouw hoop voor de toekomst?

“Hoop is het niet, het is een weten. Ik weet 100% zeker dat we naar een mooiere wereld gaan. De vraag is in hoeveel tijd. Ik zie dat mensen zich steeds bewuster worden van de wereld om hen heen. Merken wat er in Nederland en in de rest van de wereld gebeurt, waardoor mensen zich samen vinden. Mensen gaan zich verenigen, er wordt meer samengewerkt in initiatieven zoals Keuze Vrij Bij Mij. Er wordt meer steun gegeven aan kleine ondernemers. In die zin gaan we een beetje terug naar kleinschaligheid: er voor elkaar zijn, in groepjes voor elkaar zorgen. Meer buitenleven en meer in contact. Ook denk ik dat er meer bewustzijn gaat komen op het gebied van gezondheid en dat mensen meer het heft in eigen handen gaan nemen. Ik hoop ook dat mensen zich meer mogen gaan focussen op de toekomst en wat zij willen veranderen, in plaats van wat zij niet willen. Als je bezig gaat met dat wat je wel wilt, maak je daadwerkelijk verschil voor elkaar.”

Yuwa staat open voor meer partners die voor geluk en gezondheid staan. Voel jij je prettig bij de visie van Yuwa? En heb je interesse in een samenwerking of bezoek aan deze prachtige plek? Neem contact op en werk samen aan een betere wereld, betere gezondheid en meer geluk. Ben je enthousiast geworden om te komen sporten en jezelf ontwikkelen bij Yuwa? Meld je dan hier aan.

Advertentie Yuwa Leefstijlclub op Keuze Vrij Bij Mij

Yuwa 3