Hoe weet je of investeren in crypto bij jouw past?

Hoe weet je of investeren in crypto bij jouw past

De opkomst van cryptocurrency trekt nog steeds veel aandacht de laatste jaren. Dat is onder andere het geval bij mensen die onafhankelijk willen worden van de negatieve kanten van het huidige financiële systeem zoals inflatie, meer en meer surveillance door banken en overheden, en de mogelijke komst van de digitale euro (CBDC).

Wellicht heeft het ook jouw aandacht getrokken en vraag je je af of investeren in crypto ook iets voor jou is? In dit artikel kijken we hoe je kunt bepalen of deze manier van investeren bij jouw behoeften en doelen past.

Een van de beste manieren om hierachter te komen is door te leren van de ervaringen van anderen. In dit artikel delen we verhalen van verschillende mensen die hun eigen weg hebben gevonden in de crypto-markt. Zo kan jij leren van hun ervaringen en ontdekken of crypto een waardevolle aanvulling kan zijn op jouw financiële plannen.


Edwin en Lin: van crypto winst naar duurzame zelfvoorzienendheid

Edwin en zijn vriendin Lin hebben hun verbouwing deels gefinancierd met winst uit crypto-investeringen. Edwin begon in 2016 met kleine bedragen en ging in 2019 serieuzer investeren. Hoewel crypto risicovol is, beschouwt hij het als een hobby en heeft hij veel kennis opgedaan.

Hun aanpak is om goed onderzoek te doen en een strategie te volgen, wat hun winst enkele keren heeft verdrievoudigd. Echter, het gaat niet altijd goed: ze verloren ooit €20.000 door een hack, maar leerden hiervan en pasten hun strategie aan.

Ze zijn bewust met hun geld omgegaan. Edwin, afgestudeerd kok, bespaart op boodschappen door efficiënt te koken en voedsel nooit weg te gooien. Samen besparen ze waar mogelijk en sparen zo’n €2.000 per maand, zonder in te leveren op levenskwaliteit.

Hun doel is om binnen drie jaar minder te werken en over zeven jaar alleen te werken als ze dat willen, met meer tijd voor hun hobby’s en wellicht kinderen. Crypto speelt hierin een belangrijke rol als investering voor de toekomst.

Lees hier meer over hun ervaringen.


Anita: hoe stiekeme crypto-investeringen hun toekomst veranderde

Drie jaar geleden stonden Anita en haar man er financieel slecht voor, met slechts €9 op hun rekening. Terwijl Anita werkte om de eindjes aan elkaar te knopen, ontdekte ze dat haar man stiekem maandelijks geld in crypto investeerde. Ondanks de aanvankelijke spanning in hun relatie, bleek de investering een keerpunt. Hun inleg van €5.000 was inmiddels uitgegroeid tot meer dan €100.000.

Hoewel Anita weinig interesse heeft in crypto en het risicovol vindt, vertrouwt haar man op zijn strategie. Hij heeft eerder al €8.000 winst uitgekeerd en blijft de waarde volgen. Het stel leeft nog steeds bescheiden, ondanks hun groeiende vermogen.

Ze kochten wat luxe artikelen, maar Anita blijft bewust met geld omgaan, bijvoorbeeld door koopzegels te sparen. Hun toekomstplannen omvatten het aflossen van schulden en het investeren in een eigen vakantieplek, iets wat voorheen onmogelijk leek.

Lees hier meer over hun ervaringen.


Max en Marcelle: stap voor stap naar financiële vrijheid met crypto

Max en Marcelle begonnen begin dit jaar voor de lol met een investering van €3.000 in crypto. Tot hun verbazing groeide hun inleg op het hoogtepunt uit tot maar liefst €240.000. Ondanks de snelle groei besloten ze niet te verkopen, omdat ze nieuwsgierig waren naar hoe ver hun winst kon reiken. Uiteindelijk daalde de waarde naar €80.000, maar ze blijven positief en geloven in de toekomst van cryptomunten.

Max heeft al sinds 2013 ervaring met crypto, toen hij voor de grap een bitcoin kocht die in korte tijd flink in waarde steeg. Toch verkocht hij zijn investering snel na een grote daling en keerde pas in 2020 terug naar de cryptomarkt.

Wat ze hebben geleerd, is om onderzoek te doen en niet impulsief te handelen. Hoewel de fluctuaties stressvol kunnen zijn, proberen ze het overzicht te bewaren en houden ze zich aan een strategie waarbij ze op verschillende momenten delen van hun winst uitkeren.

Hun ultieme doel is cryptomiljonair worden, maar ze blijven nuchter: dure auto’s hoeven niet, liever investeren ze in hun toekomst door bijvoorbeeld hun hypotheek af te lossen en misschien een carrièreswitch voor Marcelle mogelijk te maken. Hun tip voor andere investeerders? Zorg dat je weet waar je aan begint en investeer alleen geld dat je kunt missen.

Lees hier meer over hun ervaringen.


Wat kun jij hiermee?

Wat duidelijk wordt uit deze ervaringen, is dat het proces van investeren in crypto heel persoonlijk is. Sommige mensen, zoals Edwin, kiezen voor een doordachte aanpak. Anderen, zoals Anita, ontdekken dat vertrouwen en communicatie belangrijk zijn in hun relatie met geld (en hun partner). En dan zijn er mensen die, zoals Max en Marcelle, de vruchten plukken na jaren van toewijding en geduld.

Door dit soort ervaringen van anderen ga je nadenken over wat voor jou belangrijk is, wat je wilt bereiken en wat je wel en niet wilt doen. Daarnaast laat het zien dat het van belang is dat je de technologie begrijpt, de markt kent en dat je met geduld en een goede voorbereiding kunt beslissen of crypto een goede keuze voor jou is.

Hoewel de resultaten groot kunnen zijn, is het belangrijk om te beseffen dat investeren in crypto ook risico’s heeft. De markt kan soms onvoorspelbaar zijn, en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je begint en om een plan te hebben.


Ontdek het zelf: meld je aan voor ons webinar

Ben je geïnteresseerd in crypto en wil je leren hoe je kunt beginnen met investeren? Meld je dan aan voor ons webinar "Investeren in crypto voor beginners"!

Onze oprichter Olaf Weller geeft je stap voor stap inzicht in de basisprincipes van crypto-investeringen, welke cryptomunten je het beste kunt kiezen, en hoe je valkuilen zoals oplichting kunt vermijden.

Kijk voor meer info en om je aan te melden:

https://welkom.keuzevrijbijmij.nl/evenement/webinar-investeren-in-crypto-voor-beginners/