Hoe is het om over te stappen naar Linux?

Artikel Caroline Linux

Vanuit Keuze Vrij Bij Mij informeren we mensen over alternatieven voor bigtech en inspireren we hen om hiermee aan de slag te gaan. Afgelopen jaar hebben we een uitgebreide webinarreeks gegeven over dit onderwerp. Het proces van bigtech-vrij worden begint altijd met het besturingssysteem van je smartphone of computer, zoals uitgelegd door Olaf in zijn webinar 'Bigtech-vrij voor beginners'. Caroline Boschman is een van de vele leden van KVBM die dankzij onze begeleiding succesvol de overstap heeft gemaakt van Windows naar het bigtech-vrije besturingssysteem Linux. In dit interview gaan we met haar in gesprek om haar verhaal te horen.

Vertel ons over je overstap naar Linux. Waarom heb je deze beslissing genomen?

In februari ben ik overgestapt op Linux omdat ik geen Windows meer wilde gebruiken. Na bijna 40 jaar gewerkt te hebben met Windows-gestuurde pc's, begon ik steeds meer de beperkingen en de controle van grote technologiebedrijven te ervaren. De dwingende updates en de sterke integratie van Microsoft 365 met Windows-programma's gaven me het gevoel dat ik constant gecontroleerd werd.

Hoe keek je aan tegen deze overstap en hoe is deze ervaring uiteindelijk verlopen?

Ik vond het spannend, omdat ik dacht dat Linux voornamelijk werd gebruikt door ICT-experts. Ik verwachtte dat het ingewikkeld zou zijn met programmeertaal en dergelijke. Maar het bleek dat programmabeheer me in staat stelde om vrijwel elk programma te vinden zonder te hoeven programmeren. Ook ontdekte ik dat er goede alternatieven voor Windows-gestuurde programma's beschikbaar zijn voor Linux. Ik heb laatst nog wel even een probleempje gehad met het updaten van de internet browser Brave maar een vrijwilliger van Keuze Vrij Bij Mij heeft dat gelukkig voor me op kunnen lossen.

Wat waren voor jou de voordelen van het gebruik van Linux en hoe heb je de overgang ervaren?

Het feit dat Linux is ontwikkeld en wordt onderhouden door gebruikers spreekt me aan. Daarnaast is het open source, transparant en gratis. Hoewel de overgang in het begin wel eens gepaard ging met frustratie, ben ik blij dat ik de overstap heb gemaakt. Het vergt wat aanpassing, maar uiteindelijk werkte het steeds makkelijker. Bovendien ontdekte ik dat ik, indien nodig, ook nog steeds veel apps, browsers, enz. kan blijven gebruiken die ik gewend was.

Welke tips zou je anderen geven die overwegen over te stappen naar Linux?

Het is belangrijk om vooraf je bestanden op twee plaatsen te backuppen en je wachtwoorden op te slaan. Ook raad ik aan om in het begin nog een Windows PC paraat te houden voor noodgevallen. Ik heb ervaren dat dit handig kan zijn, bijvoorbeeld toen ik hulp moest inschakelen bij het updaten van Brave.

Al met al is het een goede stap geweest om over te gaan naar Linux. Ik zou niet meer terug willen.

Webinar Webpanel KIES JOUW TECH 1

Webpanel Kies Jouw Tech

Wil jij meer weten over privacyvriendelijke Tech? Doe mee met ons aankomende webpanel en ontdek hoe je jouw online privacy terug krijgt! Stel je vragen aan een panel van experts op het gebied van Bigtech-vrije oplossingen. Zo leer je over hoe je veilig kunt internetten, e-mailen, appjes versturen, data opslaan en social media gebruiken met behoud van privacy. En meer.

Meer info en aanmelden