Interview met: Joe Derks – Eigenaar fietsenwinkel Ponjaard

Ponjaard - IG

Het is vrijdagmiddag rond kwart over vier. In de Amsterdamse wijk Nieuw-Sloten bevindt zich de gezellige fietsenwinkel Ponjaard, waar de Keuze Vrij Bij Mij-poster prijkt aan de ramen. De medewerkers hebben een drukke week erop zitten en genieten nu van hun vrijdagmiddagborrel in de zon. Hier en daar komt er nog iemand zijn fiets brengen of ophalen. Joe Derks en Dory Corbeek vertellen waarom ze Keuze Vrij Bij Mij zo belangrijk vinden. Ook de aanwezige medewerkers zijn blij met het initiatief.

“Als je niks doet gebeurt er niks”

Terwijl Dory zocht naar winkels en bedrijven die voor keuzevrijheid zijn, ontdekte ze Keuze Vrij Bij Mij. Ze bekeek het interview van Olaf bij Blckbx.tv en werd direct enthousiast. “Als je niks doet gebeurt er niks, dus wij zijn eigenlijk gelijk ingestapt.” Elke dag verbaast Dory zich over wat er allemaal gebeurt, maar “het is juist de kunst om vooruit te kijken. Als je bezig gaat met de toekomst is het niet helemaal hopeloos. Dan zie je lichtpuntjes. Er zijn genoeg mensen die aan het bouwen zijn aan een betere samenleving, dat geeft wel weer moed.”

joederks4

Het valt Joe op dat, sinds de posters en stickers van Keuze Vrij Bij Mij hangen, klanten enthousiast reageren. “De klanten zijn dolblij om te weten dat je hierbij aangesloten bent.” De boodschap die wordt uitgedragen door de poster beschouwt Joe als een vrije boodschap. “Iedereen is welkom en daarmee stoot je niemand voor het hoofd. Dat is goed.”

Verbinden met anderen

Joe en Dory, maar ook de andere medewerkers vinden het enorm fijn om te verbinden met anderen die dezelfde mening hebben. Dory heeft bijvoorbeeld een volkstuin en ze weet daar inmiddels aardig goed wie ook zo denkt als haar. Daarnaast hebben Joe en Dory contacten via klanten die weer een ander netwerk hebben waarmee zij kunnen verbinden. “Door deze hele situatie ben ik veel vrienden verloren, maar het is fijn om nu nieuwe contacten op te bouwen,” vertelt Dory.

Dory is gelukkig niet al haar vrienden kwijtgeraakt. Inmiddels is ook een hele goede vriendin van Dory, Sophia, aangeschoven. “Wij trekken ons er niks van aan. We zijn al jaren vrienden.” Sophia is wel gevaccineerd, maar ze is niet bang. “Angst is een slechte raadgever. Ik ben wel voorzichtig, maar ik ben niet bang.” Dit verschil in keuzes vormt voor Dory en Sophia geen probleem. “Je moet met elkaar in gesprek kunnen blijven en elkaar respecteren,” vindt Dory. “We moeten weer vooruitkijken en zorgen dat we het met elkaar goed hebben. Samen staan we sterk.”

Terug naar overzicht met interviews aanbieders

Menu